Ishrana bez hleba nezamisliva je u mnogim krajevima sveta, a ukoliko vas zanima kakav hleb recimo konzumiraju u Gruziji, evo prilike da probate hačapuri – tradicionalno gruzijsko jelo. Nekoga će podsećati na kalconu, druge na kiflice, treće na neko pecivo, ali ima i onih koji će ovaj specijalni hleb zaista i nazvati hlebom. Uostalom, ukus zavisi od vrste i količine nadeva.
Potrebno je za testo:
-600g brašna
-450ml mlakog mleka
-30ml maslinovog ulja
-Kašičica soli
-Kašičica šećera
-Kockica kvasca
Sastojci za nadev:
-300g belog sira
-300g kačkavalja
-Malo suhomesnatog
-8 jaja
Priprema:
Od ovih sastojaka dobijete 4 Hačapurija. Testo praviti klasičnom metodom. Odvojite malo mleka dodajte kvasac, šećer i kašiku brašna i ostavite da kvasac proradi. Dodajte zatim mleko, ulje, so i brašno malo po malo. Pokrijte testo i ostavite da na dolazi, a zatim ga premesite i podelite u 4 jufkice. Od svake jufkice oblikujte mali čamčić.
Pomešajte sir, kačkavalj i suhomesnatog i napunite čamčić. Ivice premažite maslinovim uljem te pecite u, zagrejanoj rerni na 220 stepeni deset minuta. Izvadite iz rerne, napravite 2 udubljenja za dva jaja i vratite u rernu na još 5 minuta. Gotov hačapuri premažite sa još malo maslinovog ulja.
Prijatno!