U muzici kralj, a na terenu kao Pele: Ovaj pevač je bio najbolji fudbaler na estradi

šaban šaulić
Z. K. Munja

Kada čujete ‘kralj narodne muzike’, verovatno svi odmah pomislite na Šabana Šaulića, a malo ko zna da je pevač podjednako dobar bio i na fudbalskom terenu.

Svi koji su ga poznavali tvrde da je bio izuzetan fudbalski talenat, čemu je svedočio čuveni fotograf Zoran Kuzmanović Munja, kao i pevač Enes Begović koji je o Šabanovom umeću govorio za Grand.

-Po mom mišljenju, kada je u pitanju estrada, najbolji fudbaler je bio Šaban Šaulić. Verujte mi, opasan je bio na terenu- otkrio je Enes za Grand jednom prilikom.

šaban šaulić

Šaban je trenirao fudbal preko dvadeset godina u šabačkim klubovima Borcu i Mačvi, zatim je jedno vreme igrao za loznički Polet, nakon čega je dobio ponudu da pređe u bugarski Levski i potpiše ugovor.

-Sećam se kad smo igrali protiv Levskog iz Sofije i dobili ih 4:2, ja sam u prvom minutu dao gol (smeh), a oni nisu znali ko sam ja. Posle utakmice smo bili na večeri, a Bugari su pričali ‘Jao, batko, ko je taj i taj, igra dobro!’, a mislili su na mene. Ja sam u to vreme već imao snimljene ploče i na kraju oni saznaju ko sa i kažu ‘To je taj Šaban Šaulić! Imamo mi njegove ploče, volimo ga, obožavamo!’ (smeh). I onda dođe taj njihov trener, cela ta ekipa, rukovodioci i pitaju me da potpišem ugovor sa njima i pređem da igram tamo- prisetio se Šaulić jednom prilikom sa osmehom.

šaban šaulić fudbal

Iako ga je život odveo na drugu stranu, Šaban je do kraja života ostao veliki zaljubljenik u fudbal, a talenat za popularni sport nasledio je i njegov unuk Luka, fudbaler Crvene Zvezde.

Inače, Šabanov zet Zoran Bata Mirković je bivši fudbalski trener Partizana.

šaban šaulić unuk

Ipak ljubav prema muzici je preovladala, a na to je najveći uticaj imao pevačev stric.

-Kada sam osetio draž publike, mikrofona i pesme, shvatio sam da sam na pravom putu. Inače, moji drugari su rekli mom stricu da znam da pevam i sećam se da sam došao iz šabačkog školskog dvorišta gde smo igrali turnire, fudbal za našu dušu… Ja onako prljav, krenuo kući da se presvučem, da se sredim za grad, kad on meni onako prljavom kaže ‘dođi vamo u kafanu’. U pitanju je bila jedna kultna šabačka kafana, i ja šta ću, odem onako prljav. S obzirom na to da je on bio izvanredan bokser, nisam smeo da mu se suprotstavim, em što mi je stric, em je i bokser, da mi zvizne šljagu da se raspametim- kroz smeh je prepričao Šaulić za Grand, a potom nastavio:

-Tako je on uživao s muzičarima u kafani, ušao u čašu i kaže mi ‘Ajde, pevaj, čuo sam da dobro pevaš, nemoj da me foliraš’. I tako sam ja na moju radost ili žalost krenuo da pevam pesme Safeta Isovića, Tozovca, Nedeljka Bilića, pa čak i Esme Redžepove koju sam fantastično imitirao kao klinac. Voleo sam da imitiram pevače, što je bilo zanimljivo za moje komšije.

šaban šaulić na terenu
šaban šaulić sa kolegama igra fudbal
Z. K. Munja

Šaulić je godinama bio i član estradne fudbalske reprezentacije, čemu svedoče i fotografije zlata vredne, iz davne 1984. godine koje je ovekovečio najpoznatiji jugoslovenski fotograf i Šabanov prijatelj, Zoran Kuzmanović Munja.

-Mi smo imali pevačku reprezentaciju, u kojoj sam ja bio kapiten. Imali smo isto dobar tim, Miša Mijatović, Haris Džinović, pa je bio tu i Miroslav Ilić, Marinko Rokvić, Radiša Urošević, Enes Begović… Igrali smo jednom blizu Požarevca, baš fin teren bio, meni halfovi daju loptu, ja izvedem do protivničkog šesnaesterca, jednom, drugi, treći put. I, ne vredi. Pušač sam od kad znam za sebe i ne mogu da dođem do daha. Obično kažem za stadion da je to livada, pa ja preko livade, pod neku česmu. Jedva sam došao sebi. Tad je bilo jasno, ne vredi, ne mogu više. I, onda… eto. Žao mi je- prisetio se Šaban svojevremeno.

šaban šaulić utakmica
Z. K. Munja

-Šaban je mogao da ‘pojede’ loptu, što su upamtili i u zavičajnom nižerazrednom šabačkom Borcu, kao i u tadašnjem drugoligašu Mačvi. Imao je, međutim, 18 godina kada je snimio prvu ploču i njegov muzički otac, Buca Jovanović, smatrao je da je u fudbalu u to vreme bio dovoljan jedan Pižon- poručio je jednom prilikom Miša Mijatović, kako prenosi Sportski žurnal.

Tokom života Šaban se rado prisećao svojih anegdota sa terena, a situaciju iz Francuske, kako je govorio, upamtio je zauvek.

-Jednom sam u Parizu video dečaka od 13 godina kako šutira loptu i pridružio sam mu se, a nakon sat vremena odela su nam bila zelena od trave. Kad majka zove dečaka da ide po mladu, on je bio mladoženja tog dana- ispričao je Šaulić.

šaban šaulić fudbal

BONUS VIDEO: Ovako su Šaban Šaulić i Prija pevali na pevačevoj slavi

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: Z. K. Munja/Grand,
Autor: J. Jović