Login/Registracija

Oni su najveći VERNICI na estradi: Neki su hteli da se zamonaše, a nekima je vera pomogla u borbi za potomstvo

Veliki broj naših javnih ličnosti iako je to nekima čudno, izuzetno poštuju tradiciju i obaičaje, a neki od njih su se posvetili Bogu, pa tako posećuju manastire i crkve, redovno poste i pričešćuju se.

Za mnoge se pisalo da su čak rešili da se zamonaše, a mi smo napravili jedan kratak spisak najvećih vernika na estradi koji su javno govorili o ovoj temi.

Svetlana Ceca Ražnatović oduvek je važila za ženu koja poštuje našu tradiciju. Ona u krugu porodice proslavlja svake godine krsnu slavu Svetog Nikolu, a svaki Božić i Vaskrs se pričešćuje nakon velikog posta u Hramu Svetog Save u Beogradu.

-Za mene je vera nešto posebno, volim da odem u crkvu kad mogu, posebno na noćne liturgije. Prosto, to je deo mog vaspitanja i odrastanja, tu ljubav sam ponela iz porodice – kažala je ona jednom.

Pevačica Seka Aleksić promašla je svoj mir u veri, a nije krila da je uz pomoć molitvi Svetom Nektariju čudotvorcu ostala u drugom stanju. U njenom domu u Staroj Pazovi postoji jedan deo koji je sav u ikonama koje je pevačica godinama unazad kupovala na putovanjima širom sveta.

– Moj put ka potomstvu nije bio lak, ja sam osoba koja je sedam godina čekala da dobije dete. Moj suprug i ja smo se sedam godina borili da dobijemo dete. Vantelesna oplodnja je samo 30 odsto. Ja sam radila tri vantelesne oplodnje, treća je uspela, prve dve su bile bezuspešne. Kada smo rešili moju insulinsku rezistenciju to je bilo mnogo lakše, pila sam tablete četiri godine, one su pomogle da se taj problem reši. Kada smo se odlučili za treću vantelesnu oplodnju, po savetu svog duhovnika, oca Nikole, i na predlog još jednog sveštenika, to je otac Aca, njegov kolega, počela sam da pijem ulje Svetog Nektarija. Otac Aca je bio na Egini i doneo je ulje Svetog Nektarija, i rekao mom duhovniku, ocu Nikoli, da da meni i mom suprugu Veljku – rekla je Seka jednom prilikom, pa nastavila:

– Što se tiče ulja Svetog Nektarija tu postoji jedan pravilnik, ne možete ga koristiti bez blagoslova i postoje pravila kako se koristi, koliko kapi se uzima. Žena to popije, pričesti se i onda odlazi na proces vantelesne oplodnje. Mi smo to sve ispoštovali, Veljko i ja. Ja sam se pričestila i otišla na vantelesnu i hvala Bogu rodio se moj Jakov.

Folk pevač Aco Pejović je pronašao mir u Svetogorskim manastirima koje obilazi sa prijateljima svake godine. Poznato je da je muzičar i dobrotvor mnogih crkava i manastirima, ali o tome ne želi mnogo da priča u javnosti. Poseban osećaj je imao kada je prvi put otišao na Hilandar, a o tome je jednom govorio:

– Prvi put sam u Hilandaru bio pre sedam godina jer sam vernik i želeo sam da se poklonim moštima svetaca koji su deo srpske tradicije. Tada sam doživeo nešto što nikada do tada nisam, a to je duhovni mir, kao i svu lepotu vere u kojoj sam našao utehu i oslonac. Ove godine šest dana proveo sam na Svetoj gori sa prijateljima, fudbalerom Goranom Bunjevčevićem, političarom Vladom Zagrađaninom i predsednikom Košarkaškog kluba Partizan Predragom-Sašom Danilovićem. Želeo sam da i oni osete taj spokoj jer je meni nakon povratka sve u životu krenulo kako treba. Obišli smo metoh manastira Hilandar koji se zove Milo Arsenica i nalazi se u gradu luci Jerisos od koje se kreće ka Hilandaru. Posle toga otišli smo brodom do luke Jovanica gde nas je čekao kombi koji nas je odvezao do manastira. Tog dana bila je proslava Svetog Vasilija Ostroškog pa smo do tri sata ujutro prisustvovali bdeniju. To je nešto posebno jer sam šest sati proveo sam sa sobom slušajući molitvu, a zbog pojanja monaha osećao sam se kao da pripadam nekom drugom vremenu. U tim trenucima prolazio mi je ceo život kroz glavu – iskreno je rekao Aco nedavno za medije.

Pevačica Vesna Vukelić Vendi je jedna od onih kojoj je vera najvažnija stvari u životu, a nedavno je i objavila knjigu za koju je blagoslov dobila od Patrijaha Porfirija.

-Upravo ova knjiga objašnjava kakva je sila vere, pravoslavne vere, jer njoj ne može ništa ni jedna magija, jer Gospod je rekao u jevanđelju ‘Ko veruje na pravi način i ispunjava ono što ja tražim’, a zna se šta on traži, ‘može slobodno da staje na zmije, škorpije i svu drugu vražiju silu, ništa mu neće moći’. Nijedna magija ništa ne može čoveku koji ispunjava ono što Bog traži od njega. Patrijarh kad bude pročtao, ovo je upravo ono što on traži, jer od ovog romana nije moglo bolje da se obavi misionarenje – rekla je ona nedavno.

U medijima su nedavno kružile priče da je Nikola Rokvić rešio da se zamonaši, ali je pevač otkrio šta je zapravo istina. Prethodni Vaskrs je dočekao u Jerusalimu.

-Bilo je trenutaka kada je Nikola pomišljao na monaški život, ne u smislu da bi nas ostavio, daleko od toga, već zato što je to njega izuzetno vuklo. I ja to potpuno mogu da razumem – rekla je Bojana jednom prilikom za medije, što je Nikola i potvrdio:

-Tako živim i pokušavam da nađem taj neki uzani put, porodini, a što se tiče monaštva, možda jednog dana kad izvedem decu na pravi put. Moja Bojana je veliki čovek. Ona je videla tu moju želju i ljubav i rekla: „Nikola, ti ako budeš želeo da kreneš tim putem, daću ti blagoslov.

Iako je mnogima čudno da se nekadašnji kralj splavova Marko Bulat bavi bavi ikonopisanjem, on tvrdi da ga to ispunjava kao i da je jedini sa estrade u tim vodama.

– Malo se pevača bavi time, ja sam jedini koji se bavi ikonopisom, a ima mnogo koji slikaju, čak rade to i bolje od mene, ali oni rade samo to, a kod mene je malo život turbulentan– rekao je pevač jednom prilikom.

Foto: Z.K.Munja/Instagram,
Autor: A. Milinković