Login/Registracija

Nakon skandala u Puli, DRAMA SE NASTAVLJA: Ni gradonačelnik Osijeka NE DOZVOLJAVA KONCERT naših pevača: „Treba biti selektivan u odabiru sadržaja“

Nakon jučerašnje odluke gradonačelnika Pule da zabrani održavanje koncerta naših pevača uz obrazloženje da želi da sačuva indentitet građanske, evropske i mediteranske Pule, organizatori su poručili da će se spektakl održati na novoj lokaciji- u Osijeku, međutim ta informacija izazvala je novu dramu.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić poručio da najavljeni koncert ne može biti održan u gradskom prostoru.

 – Osijek je srednjoevropski grad koji ima naglašenu evropsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog leta kulture koja dokazuje kako kultura i umetnost savršeno pristaju gradu na Dravi – napisao je gradonačelnik Osijeka na Fejsbuku.

Naveo je i da je iz medija saznao da će Osijek postati „zamenski grad“ za najavljeni koncert koji je prvobitno trebalo da bude održan u Puli.

– S obzirom na to identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva ‘promocija’ zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim uticati na to šta će ko privatno da sluša, ali smatram da treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti – naveo je takođe Radić.

On je istakao da kao gradonačelnik, apsolutno podržava reakciju kolege gradonačelnika Pule, Zoričića.

Podsećamo, apropo otkazivanja koncerta u Puli, juče su se oglasili i njegovi učesnici koje je ova vest zatekla, ali su je diplomatksi primili.

– U Istri sam u posljednjih 40 godina letovala barem deset puta. Jer, kako kažu moji prijatelji, imam ukusa. Za mene je Istra jedna od najlepših regija naše bivše države. Hrana je fantastična, krajolik je prelep, svi moji domaćini su bili neverovatni i tretirali me kao kraljicu. Tako, primetila sam, tretiraju svakog svog gosta. Odakle god on dolazio. Zato znam da odluka gradonačelnika Pule nema veze s načinom na koji razmišljaju Puležani i Istrijani. U Puli i Istri sam provela dovoljno vremena da ih upoznam. Đubre, ili kako rekoše smeće, nema naciju. Smeće ne može biti srpsko ili hrvatsko. Smeće je jednostavno đubre i smeće. Vidim da ga i u Srbiji i u Hrvatskoj imamo u jednakim količinama. Ako mi dozvole akteri današnjih vesti da im dam jedan savet iz života: Kada ti se program ne sviđa, prebaci ga. Kada ti se kafić ne sviđa, promeni ga. Kada ti se koncert ne sviđa, ne kupuj kartu. Vrlo je jednostavno. Live and let live. Sing and let sing– jasno je istakla Bekuta.

– Javila su mi organizatori za promenu, malo su me zatekli, ali su mi rekli da je nastup samo premešten u drugi grad, a da sve ostalo stoji kako nam je i rečeno ranije. Navodno, to je bila odluka gradonačelnika grada, koji očigledno na to ima pravo. Ja redovno nastupam u Hrvatskoj i nikada nisam imala bilo kakav problem– rekla je Zorana Mićanovič.

 Žao mi je zbog takve situacije što se tiče tog koncerta u Puli ali ne bih da se upuštam u bilo kakve dublje analize.To naravno prepuštam organizatorima čuvene „Hiljadarke“, a već sam obavešten da će taj koncert 25. marta biti održan u Osijeku– kratko je izjavio Keba.

Foto: Z. K. Munja/ Instagram,
Autor: S. Čumić