Goca Božinovska: „Jedem po pet zalogaja, svekrva me sve naučila“

Pevačica Goca Božinovska sireve smatra svojim porokom, a pečenja se trudi da izbegava.

goca bozinovska 7

Iako jela sprema u obilnim količinama, ona kaže da joj se svaki obrok svodi na svega pet zalogaja, ali u povrću, tačnije statarašu, se guši.

Svi je znamo kao odličnu pevačicu, ali Goca Božinovska nam otkriva da, osim mikrofonom, i varjačom barata bez greške. U kuvanju uživa svakodnevno, a kako kaže, ekspert je za morske specijalitete.

-Za mene ne postoje prepreke kada je kuvanje u pitanju, jer sve što naumim znam da pripremim. Kada god mi se neko jelo svidi, automatski tražim recept. Prve korake u kulinarstvu napravila sam uz maminu pomoć, ali svekrva je bila ta koja me je naučila mnogo toga u kuhinji. Od nje sam pokupila recept za pravi kafanski gulaš, i po njemu sam postala čuvena – objašnjava Goca i nastavlja:

– Ne volim ništa što je začinjeno i masno, tako da pečenja izbegavam u širokom luku. Uvek se pre opredeljujem za piletinu, mada najviše uživam u povrću, a omiljeno jelo mi je sataraš. Jednom prilikom probala sam kinesku patku, i zgrozila sam se. Ona se preiprema u šećeru, a ne u soli, i zaista mi je ukus bio užasan. Međutim, s vremenom je počeo da mi se sviđa taj specijalitet, pa često u inostranstvu tražim meso sa slatkim sosom.

goca bozinovska
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pevačica kaže da ni sama ne zna šta će joj u kući pravi magacin hrane, ali priznaje da namirnice uvek kupuje u ogromnim količinama jer ne želi da misli da li nešto ima ili nema kada počne da kuva.

U kućnoj varijanti ne voli da se opterećuje strogo kulturnim ponašanjem za stolom, dok, kako ističe, na svakom drugom mestu i te kako vodi računa o bontonu.

-Sirevi su mi porok, bez nijh ne znam, ne mogu i neću. Inače, vrlo malo jedem, moj obrok se svodi na pet zalogaja. Ipak, kada kuvam, onda je to obilno, ali od svega toga, ja najmanje probam. Od svih svetskih kuhinja, moram da priznam da sam oduševljena kineskom. Mada, i mi imamo specijalitete, kao što su sarma i roštilj, koji su zaista remek-delo za strane turiste. Doduše, nama je to svaki dan omogućeno da jedemo, pa verovatno više ne znamo merački da uživamo u tome, ali bitno je da imamo čime da se dičimo pred gostima – priča pevačica i dodaje:

-Vaspitana sam tako da mislim da je svaka žena kompletna tek kada se dokaže i kao vrsna kuvarica. Nikada nisam zavodila muškarce kulinarskim veštinama, ali im je godilo moje umeće i nisu štedeli na rečima hvale. Za sebe mogu da kažem da sam prava domaćica i svako malo pripremam večere za sebi drage ljude. Takođe, nisu mi strane ni romantične večere koje sam priređivala svojoj jačoj polovini, ali i kojima sam bila iznenađivana od strane istog. Uglavnom smo na taj način obeležavali bitne datume u vezi ili uopšte u godini!

goca bozinovska 1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afrdoizijaci

Goca priznaje da je priređivala romantične večere svom muškracu, ali i da je bila iznenđivana na isti način.

U intimnom ambijentu sa voljenom osobom, škapmi, školjke i šampanjac odlična su dopuna savršene večeri udvoje. Nisam ljubitelj slatkiša, tako da desert nije neophodan u toj situaciji – iskrena je pevačica!

Njoke sa piletinom
Sastojci: 500 g njoka, 300 g pilećeg belog mesa, 200 g punomasnog dimljenog kačkavalja, 250 ml neutralne pavlake
Priprema: Skuvati njoke u slanoj vodi. Za to vreme belo meso, seckano na listiće, propržiti na teflonu ili roštilju. U zagrejan tiganj sipati pavlaku i izrendan kačkavalj da se istopi a masa postane kompaktna. Dodati kafenu kašičicu putera od kikirikija zbog arome, zatim belo meso i origano po ukusu. Služiti njoke prelivene sosom po želji.

341c740b2deb67f1cbec28d354ab7000

Keks kolač sa pudingom

Sastojci: 500g petit beurre keksa, 2 pudinga od čokolade, 900ml mleka, tj. 800 za pudinge i 100 za keks, 250g margarina, 2 kockice čokolade za kuvanje

Priprema: Sa 800ml mleka napravimo puding od čokolade. Kada se ohladi, u njega umešamo maragrin. U tepsiju slažemo red keksa namočenih u mleko, pa nakon toga red kreme, pa opet red keksa sve dok se ne potroši krema. Poslednji sloj neka bude krema, tako da se ukrasi izrendanom čokoladom. Stavi se da se hladi najmanje dva sata, dok se krema ne stisne. Umesto margarina, u puding se može umešati šlag pa krem.

3b28efb6cc38dc6d4a905cfdf7d818f7
Foto: Z. K. Munja/Pinterest,
Autor: N. Pantelić