MEKANE KAO DUŠA: Recept za kroasane sa sirom

Kroasani sa sirom 1 1

Nema onog ko ne voli pecivo, još kada su mekane i vruće prosto prste da poližete.

Danas vam dajemo recept za domaće kroasane sa sirom.

Sastojci:

Testo:
– 1kg brašna
– 1 paketić svežeg kvasca
– 2 kašičice soli
– 1 kašičica šećera
– 50ml ulja
– 1 jaje
– 250ml mleka
– 250ml vode
– 250g matgarina

Nadev:
– 500g sitnog sira
– 1 jaje
– so po ukusu

Premaz:
– 1 jaje
– po ukusu susam

Priprema:

U mlako mleko izmrvite kvasac, šećer i kašiku brašna. Kad kvasac proradi sipajte u vanglicu smesu, dodajte ulje, mlaku vodu i jaje, sve izmešajte varjačom, dodajte so, te brašno malo po malo dok ne dobijete glatko testo. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom da naraste.
Naraslo testo premesite te podelite u 8 jufkica, svaku razvaljajte i na svaku razvučenu narendajte margarin. Kad ste poređali sve, nednu preko druge, razvucite oklagijom u širok krug, isecite nožem oko 16 komada, napunite nadevom i urolajte. Ja sam ovaj put pravila prazne. Kroasane poređajte u plehove na pek papir, prekrijte krpom i ostavite da još narastaju dok vam se rerna greje. Pre pečenja premažite ih jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 15-20 minuta.

Foto: Instagram/Bakina Vanglica,
Autor: B.Stuparušić