Login/Registracija

Stojina kuhinja: „Ne zavodim Igora kuvanjem!“

Zbog posla kojim se bavi, Stoja je, kako otkriva, unajmila nutricionsitu koji joj pomaže pri odabiru zdravih namirnica. Ljubitelj je, kako tvrdi, romantičnih večera, ali kad ih muškarac pripremi, dok Igor priznaje da svojoj dragoj uživa da udovoljava.

Iako se u kuhinji snalazi i više nego odlično, pevačica Stoja ističe da joj poslovne obaveze ne dozvoljavaju da se često posveti i prepusti kreativnom kulinarstvu. Bez obzira da li neko jelo priprema prvi ili po ko zna koji put, atraktivna Stoja priznaje da joj sve polazi za rukom, jer kako kaže ljude deli na sposobne i one druge, a sebe svrstava u prvu grupu.

Ona zaista može perfektno da napravi svaki obrok, samo kad hoće. U njenim specijalitetima uživam, jer zna da ih spremi po mom ukusu – otkriva Igor, a Stoja kaže:

Pored naše tradicionalne kuhinje, kojoj se uvek vraćam, ljubitelj sam i hrane Dalekog istoka. Tamo je, pre svega, sve zdravo i dobro izbalansirano sa sastojcima koji su nam potrebni u svakodnevnoj ishrani. Vrlo su maštoviti u pripremanju svojih specijaliteta, iako je reč o jednostavnim obrocima. Sećam se da sam u Austarliji imala prilku da probam raznu hranu, i ne bih to više sebi dozvolila. Nemam pojma šta je sve bilo u pitanju, ali znam da mi je ostalo u lošem sećanju, zbog neprijatnog ukusa.

S obzirom da sebe smatra velikim gurmanom, pevačica objašnjava da joj je kalorična hrana kamen spoticanja, ali ističe da mora više da se drži laganije ishrane. Bez obzira što organizam kod većine ljudi traži jela koja odgovaraju aktuelnim godišnjim dobima, seksipilna Stoja priznaje da je ona, ipak, žena trenutka i da se neretko dešava da u sred leta jede pečenje, a zimi laganu salatu.

Zaista se trudim da se zdravo hranim. Čak sam nedavno angažovala i nutricionistu, koji mi pomaže da na pravi način izvršim odabir namirnica. Posao mi je takav da ne mogu sebi uvek da dam oduška da jedem šta stignem, pa se iz petnih žila trudim da svaki dan na stolu imam nešto kuvano i čorbasto. Mada, znaju i slatkiši ponekad da se provuku na meniju. Ipak sam ljudsko biće, padne i meni šećer s vremena na vreme. S druge strane, krompirići i rebra ispod sača, kao i mali sočni ćevapi su moji veliki neprijatelji, sa kojima sam se razišla odavno – objašnjava pevačica, a njen verenik dodaje:

– Svaka joj čast koliko se trudi kada je zdrava ishrana u pitanju. Jedino kada smo na velikim turnejama po Americi, tada smo prinuđeni da konzumiramo sve fast food blagodeti.

Svakoj ženi, sa karijerom ili bez nje, Stoja preporučuje da nađe vremena da se izvešti u kuvanju. Takođe, ona naglašava da ni jedna dama ne sme sebi da dozvoli da joj to bude prioritet u životu, jer će se u toj monotonoj svakodnevici, htela ne htela, vremenom ugušuti. Kao svaka svestrana pripadnica lepšeg pola, Stoja ističe da voli uksuno da aranžira svoj sto, jer kako kaže, nije džabe kupovala skupocene servise.

Volim romantične večere, ali kad ih muškarac organizuje i napravi. Od Igora sam mnogo puta bila iznenađivana na taj način i zaista je uspeo da me ostavi bez teksta. Ne znam da li je istinita izreka da se muškarac osvaja preko punog stomaka, ali znam da u tom slučaju mene ne bi niko voleo. Nisam mu ja ni kuvarica ni mama, tako da se nisam oprobala u priređivanju romantičnih obroka, jer ne bih da ga naviknem. Imam ja neke druge taktike i mnogo moćnija oružnja – kroz smeh priča Stoja, a Igor se nadovezuje – Što se tiče tih njenih tajnih trikova zavođenja, verujete mi hrana mi u tim trenucima na pada na pamet. Iskreno, za priređivanje specijalnih obroka mojoj voljenoj sam pravi majstor, a i to mi predstavlja pravo zadovoljstvo. Ma, sve za nju!

 Afrodizijaci

Dok Stoja priznaje da voli romantične večere, Igor otkriva da je on taj koji ih priređuje. Pevačica priznaje da ne želi svog dragog da navikne na takva izneneđenja, dok njena jača polovina kaže da mu takav vid ugađanja njegovoj dragoj predstavlja veliko zadovoljstvo.

Lepi retki sirevi i kvalitetno crno vino su, u našem slučaju, najbolji mogući afordizijaci za savršeno veče u dvoje – poručuju zaljubljeni golupčići.

Goveđi biftek

Sastojci: 1kg bifteka, 4 kašike senfa, 1 kašičica soli, 1 kašičica mlevenog bibera, sveži ruzmarin, 4 čena belog luka, 1 kašika meda, sok od jednog limuna

Priprema: Sve začine pomešati u nekoj činiji i tu masu namazati na biftek. Tepsiju malo nauljiti i položiti meso, prekriti aluminijumskom folijom i staviti u zagrejanu rernu na 220 stepeni da se peče 30 minuta. Skinuti foliju i peći dok meso ne postane svetlo braon boje, oko 20 minuta. Aranžirati po ukusu…

Black Forest torta

Sastojci:

  • Za tortu: 4 sveža velika jaja, 100gr sitnog šećera, 75gr samonarastajućeg brašna, 25gr prosejanog kakaa
  • Za sirup: 300- 400gr očišćnih višanja, 100gr suvih trešanja, 3 kašike šećera, 2 kašike kirša ili brendija
  • Za fil: 100gr čokolade sa višnjama, 600ml slatke pavlake

Priprema: Zagrejati rernu na 180 stepeni. Podmazati i obložiti papirom za pečenje pleh na otvaranje veličine 24cm. U posudi za mućenje mutiti mikserom jaja i šećer nekoliko minuta dok masa ne pobeli i bude gusta i čvrsta kao blago umućeni šlag. Pomešati brašno i kakao i prosejati preko cediljke i lagano lopaticom umešati u umućena jaja. Sipati masu u pleh i peći u zagrejanoj rerni 40-45 minuta( ako je rerna sa fenom 30-35 minuta na 160°C). Kada je testo pečeno ostaviti nekoliko sati da se dobro ohladi. U medjuvremenu napraviti sirup za filovanje torte. U šerpu staviti višnje, suve trešnje i 3 kašike šećera i zagrejati na ringli i kada proključa kuvati 5 minuta, skloniti sa vatre dodati kirš ili brendi i ostaviti da se ohladi. Procediti, sirupa treba da bude oko 100 ml.

Pred filovanje napraviti druga dva fila. U posudi na vatri zagrejati 100 ml. slatke pavlake dok ne počnu da se pojavljuju mehurići, ali da ne proključa, skloniti sa vatre dodati izlomljene komade čokolade sa višnjama i mešanjem otopiti, ostaviti da se prohladi. Od ostalih 500ml. pavlake izmutiti šlag. Kad je torta dobro ohladjena preseći je na tri dela i filovati. Koru prvo premazati sirupom, pa kremom od čokolade i potom slojem šlaga a preko šlaga posuti polovinu ocedjenih višanja. Preko prve kore staviti drugu i ponoviti postupak, na kraju staviti treću koru i odozgo i sa strane premazati bogato preostalim šlagom. Ukrasiti po želji.

Foto: Z. K. Munja/Pinterest,
Autor: N. Pantelić