„Veoma je retko i neobično, nisam želeo da ga se odreknem“ Veteran otkrio tajnu prezimena, pomenuo i jevrejsku zajednicu (VIDEO)

JUJUIJ

Četrdesetpetogodišnji veteran iz Beograda Nikola Albahari Salaćin rešio je da nastavi porodičnu tradiciju i poput roditelja latio se mikrofona još pre više od dvadeset godina.

Pevam preko dvadeset godina, ali nikada se nisam bavio profesionalno muzikom već samo amaterski. Tek pre nekih deset godina počeo sam poluprofesionalno da sviram i pevam – objasnio je Nikola na početku razgovora.

Zanimljivo je da veteran peva na preko petnaest stranih jezika iako ih ne govori sve, a jezičke razlike mu nikada nisu bile prepreka kada je izvođenje određenih numera i muzika u pitanju.

Kada čujem neku pesmu koja me dirne, poželim da je naučim. Drugo, jezici mi negde idu tako da mi nije prepreka da pesmu otpevam na stranom jeziku, već mi je i zadovoljstvo. Treća stvar je da muzika briše sve granice, jezik je sredstvo sporazumevanja, a muzika sredstvo razumevanja. Ne govorim sve jezike na kojim pevam, ali ne pevam stalno te pesme. To su pesme koje se nalaze na mom repertoaru i pevao sam ih u posebnim prilikama. Sada najviše pevam na grčkom i hebrejskom jeziku – objasnio nam je takmičar.

TAKMICAR

Nikola nam je tokom razgovora otkrio njegovu ličnu sponu sa hebrejskim narodom i jezikom.

Sa hebrejskom muzikom došao sam u dodir još pre dvadeset godina preko plesa i naravno počeo da učim pesme jer su mi se jako svidele. Vremenom je ta priča postala deo mene. Što se tiče hebrejske muzike ima paralela sa našom muzikom. U hebrejskom muzici ima jako puno stranih uticaja, pa ta muzika može veoma različito da zvuči baš kao i naša – rekao je Salaćanin i dodao:

-Ta sličnost me je privukla. Postao sam deo jevrejske zajednice u Beogradu. Sve je počelo sa muzikom, a kasnije su se rodila neka razna prijateljstva, pa moj brak sa Matildom i naša ćerka. Na neki način smo prepleli i ujedinili te priče – otkrio je veteran i objasnio zbog čega njegova porodica nosi dva prezimena:

Moja porodica Salaćanin je stara porodica iz Zemuna i muzički veoma nadarena, a Albahari je jevrejsko i veoma retko prezime. Bilo nam je žao da izbrišemo neko od njih, smatram da pravimo jednu lepu priču.,

Za kraj razgovora pitali smo veterana za šta nikada nije kasno, a njegov odgovor nam se veoma dopao.

-Nikada nije kasno ni za šta u životu, za ljubav, muziku, pre ili kasnije treba da iskažemo ono što nosimo u sebi. Nikad nije kasno za neko novo iskustvo – objasnio je muzičar, a šta je još Nikola rekao u intervjuu možete pogledati u videu ispod.

Foto: Z.K.Munja,
Autor: I.Grk