Ovo morate da probate: Knedle sa šljivama na drugačiji način (FOTO)

ipiccy image 11 2

Recept za knedle sa šljivama verovatno ste nasledili od mame ili bake, jer ova poslastica toliko je dugo na našim trpezama da gotovo da nema domaćinstva koje nema neku svoju verziju ili neki poseban, tajni dodatak. Recept koji vam donosimo je pomalo neobičan, ali ne brinite. Ukus je izvanredan.

Knedle sa šljivama ili bilo kojim drugim ukusom najčešće se prave u obliku loptica, ali to ne mora biti uvek tako. Postoje i verzije knedli koje ne liče na klasičan slatkiš kakav smo navikli, ali imaju prepoznatljiv ukus.

Kockaste knedle više liče na “običan” kolač koji se sprema u tepsiji. U odnosu na klasične knedle sa šljivama loptastog oblika, jednostavnije su za pripremu, pa i oni koji nemaju mnogo kulinarskog iskustva mogu da ih spreme.  

Sastoje se od slojeva prezli sa šećerom, kuvanog griza i šljiva izdinstanih tako da se pretvore u mek i ukusan sirup u sredini kolača. 

Obilan kolač koji ćete dobiti na kraju seče se u kocke i služi dekorisan po želji, uz  listove nane ili posut vanilin šećerom.

61031dc8a3796df1d3aadea5c7ef5109

Kockaste knedle sa šljivama

Sastojci:

Za testo: 1l vode, 1 ravna kašičica soli, 100g griza, 60g putera, 60g pahuljica za instant krompir pire, 1 jaje

Za fil: 1,5 kg šljiva, 300-350g šećera

Za posipanje: 60g putera, 250g prezli, 250g šećera

Priprema: Očistiti šljive i iseckati ih na sitne komade. Šljivama dodajete šećer i stavite ih da se krčkaju na malo većoj temperaturi. Nakon pola sata, trebalo da su se šljive rastopile i pretvorile praktično u sirup. Kad krenu da prskaju, smanjite temperaturu ringle.

Dok na jednoj ringli spremate šljive,na drugoj spremite prezle. Puter istopite na srednjoj vatri, zatim dodajte prezle. Mešajte dok prezle ne dobiju zlatnu boju. Kada se ova smesa ohladi, dodati šećer, a zatim polovinu rezli sipajte u veći pleh u kojem ćete spremati kolač.

Priprema testa počinje tek kad su i prezle i šljive spremne i prohlađene. U šerpu sipajte litar vode i dodajte ravnu kašičicu soli. Kada voda proključa, sklonite sa ringle i sa veće visine polako sipajte griz, mešajući sve vreme. Vratite na ringlu zagrejanu na srednjoj temperaturi i kuvajte još pola minuta ili minut, odnosno dok ne vidite da je smesa počela da se zgušnjava. Tada ubacite puter i mešajte dok se ne otopi. 

Zatim dodajte pahuljice za instant krompir pire, vratite na ringlu zagrejanu na slabijoj temperaturi i dobro mešati. Na kraju dodajte razmućeno jaje i sve to sjedinite sa mikserom.

Dok je smesa vrela, pola izlijte pleh sa prezlama, sipajući direktno iz šerpe, ali uz manje prekide, jer je smesa gusta. Nakon toga sipajte sav fil sa šljivama, pa preko njega drugu polovinu testa, odnosno sve što je ostalo. 

Ako sipano testo ne pokriva sloj šljiva, što će se najverovatnije desiti, uz pomoć špatulice razmažite testo koliko god je moguće. Ostatak prezli pospite preko testa. Prezle bi trebalo da budu završni deo kolača, pa ih pospite u debljem sloju. 

Ostavite knedle da se ohlade do sobne temperature, a onda ih prebacite u frižider. 

Knedle secite u kocke i servirajte kada se dobro ohlad, uz dekoraciju po izboru.

Prijatno!

957592f93ea1a8d6669fb82c1956b372 1
Foto: Pintarest,
Autor: Nova/N. Pantelić