Najbolji recept za humus sa tajnim sastojkom koji svakom jelu pojačava ukus na kub

IMG 2355
Screenshot

Humus je jedno od onih jela koja se prave lako, a pružaju mogućnost beskonačnih kombinacija tako da svaki put možete da dobijete drugačiju verziju.

Obožavam da eksperimentišem sa leblebijama. U pitanju je namirnica koja je odličan biljni izvor proteina, a igranjem ukusima iz nje može da se izvuče pravo gastronomsko čudo. Od kako sam savladala osnovni recept za humus, ne prestajem da istražujem kombinacije, a jedna mi se toliko primila na nepce, da u poslednje vreme samo nju spremam. U pitanju je humus sa sušenim paradajzom.

IMG 2356 1
Screenshot

Inače, nutricionisti ističu da je ovo istočnjačko jelo izuzetno hranljivo i korisno na više frontova. Postoji bar 5 razloga da jedete humus redovno: izvrstan je izvor vlakana, može da pomogne u kontrolisanju nivoa šećera, dobar je za srce, može da pomogne u kontroli telesne težine i bogat je protivupalnim sastojcima. Osnovni sastojci su leblebije, tahini i sok lumuna, a odatle možete da idete gde god vas put nanese.

Humus sa sušenim paradajzom -sastojci:

200 g kuvane leblebije iz tegle, zajedno sa sokom

2 izdašne kašike tahinija

2 kašike maslinovog ulja

sok od jednog limuna

2 manja čena belog luka ili 1 veliki čen

kašičica soli

šaka sušenog paradajza

IMG 2354
Screenshot

Humus sa sušenim paradajzom – priprema:

Zaista ne postoji jelo koje se lakše sprema. Ja uglavnom koristim kuvanu leblebiju iz tegle, jer to drastično skraćuje vreme pripreme. Ukoliko biste, pak, sami da je kuvate, ostavite je da odstoji preko noći u vodi i kuvajte oko sat vremena dok skroz ne omekša. Koristite za pripremu i tečnost u kojoj se kuvala leblebija, u njoj ostaje dosta hranljivih sastojaka. Količinu tečnosti odredićete po ukusu, od nje će vam zavisiti gustina humusa, a ja volim da bude ređi, tako da se lako razmazuje na pita hleb. Imajte na umu da sutradan gustina bude veća od inicijalne jer leblebije dodatno upiju tečnost.

IMG 2353
Screenshot

Sa kuvanom leblebijom i tečnošću od kuvanje ili iz tegle, pomešajte ostale sastojke i sve sameljite štapnim mikserom. Gledajte da smesa bude ređa jer leblebije umeju da budu izuzetno nezgodne za oštricu, koja se može lako i slomiti zbog njihove strukture. Ovo govorim iz ličnog iskustva i upravo to mi se desilo nakon što sam pročitala i ignorisala isti savet, uz misao da to meni ne može da se desi. Humus može da se pravi i u blenderu ili klasičnom secku, a kad sve sastojke izmiksate u homogenu smesu, probajte, pa po ukusu dodajte soli ili limuna. Poslužite ga uz pita hleb i osvežavajuću salatu od paradjza, fete i peršuna, piše zadovoljna.rs.

Prijatno!

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: Pixabay,
Autor: K. Marković / Zadovoljna.rs