Gastroenterolozi bi želeli da češće jedemo ovo voće: Izuzetno je zdravo a PREUKUSNO

Gastroenterolozi uvek rado preporučuju da jedemo više ukusnog nara, prenosi Zadovoljna.rs.

Nar je prepun vrednih hranljivih materija kao što su tanini, flavonoli, antocijanini- a ima i fenolne i organske kiseline.

exotic delicious pomegranate white background
Delicious, exotic pomegranate fruit on white background

Istraživanja su pokazala da ova jedinjenja imaju brojne zdravstvene prednosti i mogu biti zaštita od određenih metaboličkih stanja i bolesti.

Odličan je za zdravlje creva

Jedna od najvažnijih zdravstvenih svojstva nara je njegov efekat na mikrobiotu creva. Nar povećava crevne bakterije Akkermansia muciniphila u stolici. Akkermansia je bakterija pogodna za creva koja može da nam pomogne u zaštiti od razvoja dijabetesa, upale i metaboličkih poremećaja.

Pored toga, vlakna iz semenki nara doprinose zdravlju creva služeći kao prebiotik i obezbeđujući neophodnu količinu za održavanje redovnog pražnjenja creva i optimizaciju zdravlja probave.

fresh pomegranate tree
fresh pomegranate on the tree __

Bogat je flavonoidima

Antocijanini u naru igraju važnu ulogu- proučavani su zbog brojnih efekata na zdravlje, kao što su njihova antioksidativna, antiinflamatorna i antiproliferativna svojstva, što znači da mogu doprineti prevenciji nekoliko bolesti i smanjiti znake preranog starenja.

Ovi biljni pigmenti rastvorljivi u vodi pripadaju porodici flavonoida i odgovorni su za boju ploda i njegovog soka. Što je voće tamnije, veća je količina prisutnih antocijana.

Sok od nara je odličan za antioksidante

Prema studijama antioksidativni potencijal soka od nara je veći od crvenog vina i zelenog čaja.

Istraživanja takođe pokazuju da ispijanje 50 ml soka od nara dnevno može pomoći u smanjenju nakupljanja plaka u karotidnoj arteriji do 35 odsto nakon godinu dana.

Foto: Freepik,
Autor: T. Bogavac/ Zadovoljna.rs