Domaći hleb nije tako teško napraviti kao što vam se čini. Ne morate ga čak ni mesiti. Za pripremu će vam biti potrebno svega četiri sastojka: brašno, instant-kvasac, so i voda.
Najteži deo u celom postupku je čekanje da se testo digne, ali i da se hleb ohladi pre nego što ga možete narezati na kriške i uživati u njemu. I, naravno, rukovanje dosta teškom posudom u kojoj ćete ga pripremati – loncem od livenog gvožđa sa obaveznim poklopcem.
Sastojci:
-420 g pšeničnog brašna
-400 ml mlake vode
-2 kašičice morske soli
-2 kašičice instant-kvasca u prahu
Priprema:
Pomešajte suve sastojke u velikoj posudi: brašno, morsku so i instant-kvasac. Ulijte toplu vodu u brašno i varjačom mešajte sastojke dok ih ne povežete. Testo će biti vrlo mokro i mlitavo. Pokrijte testo pamučnom krpom i pustite ga da se diže oko dva sata.
Kada istekne ovo vreme, zagrejte rernu na 220 stepeni zajedno s poklopljenom posudom od livenog gvožđa stavljenom unutra.
Pobrašnite veliki komad papira za pečenje i na njega prebacite dignuto testo. Oblikujte kuglu. Nožem zarežite gornji deo testa na par mesta. Stavite testo s papirom u zagrejanu posudu od livenog gvožđa i stavite da se hleb peče u rerni poklopljeno 35 minuta.
Otklopite poklopac i pecite ga još 10-ak minuta da korica dobije lepu zlatnosmeđu boju.
Pustite da se ohladi do kraja, odnosno barem 30 minuta pre nego što krenete da ga sečete, prenosi Zadovoljna.rs.