![Šupljikav i mekan hleb, a testo se ne mesi? Moguće je! 3 bread 2193537 1280](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2023/08/bread-2193537_1280.jpg)
Domaći hleb nije tako teško napraviti kao što vam se čini. Ne morate ga čak ni mesiti. Za pripremu će vam biti potrebno svega četiri sastojka: brašno, instant-kvasac, so i voda.
![Šupljikav i mekan hleb, a testo se ne mesi? Moguće je! 4 bread 4183225 1280](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2023/08/bread-4183225_1280.jpg)
Najteži deo u celom postupku je čekanje da se testo digne, ali i da se hleb ohladi pre nego što ga možete narezati na kriške i uživati u njemu. I, naravno, rukovanje dosta teškom posudom u kojoj ćete ga pripremati – loncem od livenog gvožđa sa obaveznim poklopcem.
![Šupljikav i mekan hleb, a testo se ne mesi? Moguće je! 5 artisanal food 7885997 1280](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2023/08/artisanal-food-7885997_1280.jpg)
Sastojci:
-420 g pšeničnog brašna
-400 ml mlake vode
-2 kašičice morske soli
-2 kašičice instant-kvasca u prahu
![Šupljikav i mekan hleb, a testo se ne mesi? Moguće je! 6 bread 3484107 1280](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2023/08/bread-3484107_1280.jpg)
Priprema:
Pomešajte suve sastojke u velikoj posudi: brašno, morsku so i instant-kvasac. Ulijte toplu vodu u brašno i varjačom mešajte sastojke dok ih ne povežete. Testo će biti vrlo mokro i mlitavo. Pokrijte testo pamučnom krpom i pustite ga da se diže oko dva sata.
Kada istekne ovo vreme, zagrejte rernu na 220 stepeni zajedno s poklopljenom posudom od livenog gvožđa stavljenom unutra.
Pobrašnite veliki komad papira za pečenje i na njega prebacite dignuto testo. Oblikujte kuglu. Nožem zarežite gornji deo testa na par mesta. Stavite testo s papirom u zagrejanu posudu od livenog gvožđa i stavite da se hleb peče u rerni poklopljeno 35 minuta.
Otklopite poklopac i pecite ga još 10-ak minuta da korica dobije lepu zlatnosmeđu boju.
Pustite da se ohladi do kraja, odnosno barem 30 minuta pre nego što krenete da ga sečete, prenosi Zadovoljna.rs.