Login/Registracija

Kuvari odlepili za ovim receptom: Kopija pesto sosa koštaće vas minimalno

pesto 2152234 1280

Kad sam 2010. prvi put bila u Parizu, već prvog dana mi je u marketu zapalo za oko da je teglica pesto sosa, ista koja je u Beogradu u to vreme koštala 350 dinara (a danas 500), tamo upola jeftinija.

Jela sam ga za doručak, ručak i večeru, maltene svakog dana. Pesto sos mi je jedna od gastronomskih opsesija još od kad sam ga prvi put probala kad sam se 2006. doselila u Beograd iz Ivanjice, gde se, uz svo poštovanje, pre 20 godina nije ni znalo da tako nešto postoji.

pasta 1854245 1280

Međutim, kao studentkinji iz provincije koja živi od stipendije i studentskog kredita, logično je da se ovaj specijalitet nije često nalazio na mom meniju. Pomislila sam u jednom trenutku da pokušam sama da ga napravim, misleći da će da me izađe jeftinije, međutim, ispostavilo se da sve to uz sveže sastojke bude još skuplje.

A sastojci za originalni pesto đenoveze sos su sledeći: svež bosiljak, pinjoli, parmiđano ređano, beli luk i maslinovo ulje. Neki recepti sadrže i sok limete i biber, ali ja više volim mekaniji ukus, pa ove začine izbegavam.

pesto 1912483 1280

Ono što je na ovom spisku najskuplje definitivno su pinjoli koje je u vreme mog studiranja bilo jako teško naći, a kad uspeš, shvatiš da su skuplji od zlata. Primera radi, cena kilograma pinjola danas se kreće i do 6.700 dinara, pa ukoliko vam za jednu teglicu treba oko 50 grama, to izađe i na više od 300 dinara.

Ni svež bosiljak nije jeftin, ukoliko ga ne uzgajate na svojoj osunčanoj terasi (kao ja danas), pa četiri veze, koliko u proseku upotrebim za jednu jaču turu, koštaju oko 500 dinara. Parmiđano ređano takođe je ozbiljan delikates koji, ako takođe koristite u celovitom obliku, a ne iz kesice, košta 4.000 dinara po kilogramu, pa sami izračunajte koliko je 100 grama. Sve u svemu, skupo zadovoljstvo.

pesto 1458627 1280

I tako ja dođem na ideju da napravim svoju „sirotinjsku“ verziju ovog recepta. I verujte da ga i danas, 15 godina kasnije, spremam redovno i svi moji prijatelji ga obožavaju i traže prepis, a pored teglica od 500 dinara u marketu prolazim sa osećajem nevaljalog samozadovoljstva, kao da sam nekako opasno prevarila sistem.

lamb cutlet 3276084 1280

SASTOJCI:

125 g bebi spanaća

50 g sirovog indijskog oraha (može i pečeni za jači ukus)

100 ml maslinovog ulja

2 čena belog luka

80 g parmezana iz kesice

malo soli

PRIPREMA:

Iako se izvorni pesto pravi u avanu tako da se ukusi postepeno rastaču i mešaju i da sos ima bogatu teksturu, ja kao i brojne moderne domaćice gledam kako da sebi skratim vreme u kuhinji, tako da sve sastojke stavim u blender i voila, gotovo je za manje od minuta! Sososm bogato prelijte skuvanu testeninu i nema lepšeg, a jednostavnije spremljenog ručka, prenosi Zadovoljna.rs.

BONUS VIDEO: Lepa Brena i Dragana Mirković đuskaju sa Đoletom Đoganijem

Foto: Pixabay,
Autor: J. Jović/ Zadovoljna.rs