Login/Registracija

Šupljikav i mekan hleb, a testo se ne mesi? Moguće je!

bread 2193537 1280

Domaći hleb nije tako teško napraviti kao što vam se čini. Ne morate ga čak ni mesiti. Za pripremu će vam biti potrebno svega četiri sastojka: brašno, instant-kvasac, so i voda.

bread 4183225 1280

Najteži deo u celom postupku je čekanje da se testo digne, ali i da se hleb ohladi pre nego što ga možete narezati na kriške i uživati u njemu. I, naravno, rukovanje dosta teškom posudom u kojoj ćete ga pripremati – loncem od livenog gvožđa sa obaveznim poklopcem.

artisanal food 7885997 1280

Sastojci:

-420 g pšeničnog brašna
-400 ml mlake vode
-2 kašičice morske soli
-2 kašičice instant-kvasca u prahu

bread 3484107 1280

Priprema:

Pomešajte suve sastojke u velikoj posudi: brašno, morsku so i instant-kvasac. Ulijte toplu vodu u brašno i varjačom mešajte sastojke dok ih ne povežete. Testo će biti vrlo mokro i mlitavo. Pokrijte testo pamučnom krpom i pustite ga da se diže oko dva sata.

Kada istekne ovo vreme, zagrejte rernu na 220 stepeni zajedno s poklopljenom posudom od livenog gvožđa stavljenom unutra.

Pobrašnite veliki komad papira za pečenje i na njega prebacite dignuto testo. Oblikujte kuglu. Nožem zarežite gornji deo testa na par mesta. Stavite testo s papirom u zagrejanu posudu od livenog gvožđa i stavite da se hleb peče u rerni poklopljeno 35 minuta.

Otklopite poklopac i pecite ga još 10-ak minuta da korica dobije lepu zlatnosmeđu boju.

Pustite da se ohladi do kraja, odnosno barem 30 minuta pre nego što krenete da ga sečete, prenosi Zadovoljna.rs.

Foto: Pixabay,
Autor: J. Jović/ Zadovoljna.rs