Žika Jakšić isterao pevača iz studija: “Slomio sam se i pitao se šta sad? Saša Popović je rekao da imamo problem”

CIRA ZGS SNIMANJE 30112022 FOTO MUNJA 5 ok

Pevača Dejana Ćirkovića Ćiru i producenta Žiku Jakšića vezuje dugogodišnje prijateljstvo i saradnja kroz grupu „Ritam srca“ kojom su godinama harali bivšom Jugoslavijom,i baš iz tog razloga Jakšić sebi daje za pravo da svom prijatelju u lice kaže sve što iskreno misli i oseća. Ali je Ćira to tek kasno shvatio.

Naime, nakon raspada čuvenog sastava, Ćira se otisnuo u solo muzičke vode i godine su mu bile potrebne da „ubode hit“. I taman je kad je mislio da konačno ima „keca u rukavu“, Žika mu je srušio snove rekavši mu da pesma na koju dugo čeka zapravo ne valja.

Ali kako je istakao za Grand, sve je to bila sudbina koja ga je kasnije dovela do hita „Fenomenalno“ po kom je danas prepoznatljiv.

-Pre nego što sam objavio „Fenomanalno“, ja sam jednu pesmu kupio od Romarija i čekao sam da je snimim. Tek posle godinu dana sam otišao kod Fute u studio da me producira, ali pesma je bila malo zahtevnija, sa malo više trilera, što je bilo teško za moj glas. I to je bilo malo više mučenje, ali ajde, moja želja da je snimim je bila velika. I tako mi radimo u studiju i u jednom momentu ulazi Žika Jakšić i čuo je pesmu možda nekih 30 sekundi, kad odjednom stisne ti on dugme na mikseti i kaže mi “Izlazi iz kabine, ova ti pesma nije za ništa”– prisetio se Ćira situacije sa Žikom i nastavio:

-Ja sam samo stao i pitao se kako sad, kaže on “Ovo nema veze sa mozgom, ovo nije za tebe. Snimi je ti, ali nije ti ni za šta”. Mi se pogledamo, Futa i ja, nisam znao šta da radim i samo u nekom trenutku kažem da se sve pogasi, da izvadimo pivo i odustanem od svega.

2e12935543f5ab097e01f8fe0a950192f8e4080c

Događaj iz studija poremetio je pevača, te je o njegovom navodnom problemu sa Jakšićem brujao ceo „Grand“.

-Sutradan sam ustao rano i došao u Grand i sretne me Saša Popović i pita šta je to bilo sinoć sa Žikom i sa Futom… Ja mu objasnim, a on video da sam ja pao jer sam godinu dana čekao da snimim pesmu. Ali to je ono kad ti prijatelj kaže da li valja ili ne, a ne kao ono kolege što neće da te uvrede i kažu ti da je pesma top, jer kako da kažeš nekom da pesma ne valja…– istakao je Ćira i dodao da je Popović odmah imao rešenje za njega.

-Sale mi je rekao da je Žika u studiju uveče i da idem kod njega, kao da imaju neku pesmu u šteku. I odem ti ja, Žika mi pustio pesmu “Fenomenalno”, a ja sam u tom trenutku pomislio da je dečija pesmica. Gleda ti mene Žika i kaže da mi čita misli i da znam da mislim da je dečija pesma, ali me je ubedio da otpevam. Rekao mi je da je pre mene ovu pesmu odbio i Nemanja Nikolić i Steva Anđelković i Keba, niko nije hteo da je uzme. Ubedi ti on mene da je otpevam kao Đura Mornar koji je i napisao i ja to uradim– prisetio se pevač.

Ipak, nevolje oko ovog hita usledile su tek kasnije.

-Ta pesma je trebalo da izađe pred Novu godinu, da bude na Grandovoj kompilaciji. I ja ti iz Nemačke dođem sav srećan u Beograd, direktno sa aerodroma odem u „Grand“ da vidim šta se dešava, i Popović mi kaže da imaju problem zbog mene. Ništa mi nije bilo jasno, kakav sad problem?! Objasni mi da Đura Mornar nikad nije čuo za mene i da hoće da neko poznat peva njegovu pesmu. Nije mi dao pesmu, kao autor ima pravo da zabrani, ali mi je Popović rekao da pustim da on to sredi, da ga ubedi i da je ja otpevam na Grand festivalu– ispričao je Ćira s osmehom, iako mu je u tom trenutku sve to teško palo.

CIRA NNK SNIMANJE 29112022 FOTO MUNJA 14 ok

Kada je Popović ubedio Đuru Mornara da pesma ipak ide u Ćirine ruke, direktor „Granda“ došao je na drugu ideju – da promeni aranžman i da je pevač snimi u tamburaškoj verziji, što se kasnije ispostavilo kao odlično.

-Meni je bilo bitno samo da izađe pesma, više me ništa nije interesovalo, tako da sam pristao i na tamburašku verziju. I dođe taj Grand festival, svako ko je čuo pesmu govorio je da je hit, ali to ti svako kaže, i druge pesme koje sam radio su bili hitovi ali pogrešni– istakao je pevač koji je jedva čekao da čuje reakciju stručnih ljudi na festivalu.

Bilo mi je bitno samo da uđem u finale, baš sam bio nestrpljiv te prve večeri. Žiki sam slao poruke da vidi da li zna da li sam prošao, on mi rekao da sedim i da ćutim. A kad sam čuo da je pesma prošla u finale, skočio sam do plafona. U finalu mi nije bilo bitno ništa, nikakav plasman…

I prođe festival i zove ti mene urednik sa BN televizije i kaže da me je pratio na festivalu, da je prepoznao hit, ali me je zamolio da za dve nedelje snimim spot. Ja mu kažem da za dve nedelje teško, a on mi odgovori da se snađem kako znam i umem. I ja to uradim, čujem se sa Goranom Šljivićem, sa Žikom i dogovorimo se da pozovem moje kolege, pevače,glumce da ne budu u spotu samo statisti. Organizujemo mi to kod našeg prijatelja u kafani, druženje je bilo fenomenalno i sve je na kraju ispalo super– rekao je Ćira i na kraju konstatovao da se sve menja kad se desi hit pesma.

Primetio sam da kad imaš ultra hit, vrata ti se sama otvaraju. Novinari su me non stop zvali i oni što su me mrzeli su me zvali. Sad mogu da kažem da jedna pesma čoveku menja život- ispričao je Ćira i dodao da će do kraja života biti zahvalan Žiki što ga je „izbacio“ iz studija i iskreno rekao svoje mišljenje i Popoviću koji se potrudio da „Fenomenalno“ na kraju zaista zvuči fenomenalno.

5d89ed98777ef61af43b023b02d6682e092faca9

NE PROPUSTITE I

Foto: Z.K.Munja,
Autor: I. Ankić