Login/Registracija

TRADICIJA MORA DA SE POŠTUJE: Pevačice za Božić prave domaćice (VIDEO)

ipiccy image 11 1

Za vreme praznika se svi trude da ispoštuju tradiciju, pa su tako i trpeze prepune raznih đakonija i tradicionalnih jela. Tako se i pripadnice naše estrade trude da pokažu da su prave domaćice.

Na meniju se uvek nađu naša tradicionalna jela do sarme i pečenja do raznih poslastica, a neizostavna je i česnica koja mesi baš na Božić i lomi za vreme porodičnog ručka.

-Za Božić su kod mene neizostavne pihtije ili aspik da malo modernije kažem. Moraju da budu prave, naše i domaće – kaže Cakana.

-Ja sam žena sa juga, i to je uglavnom tradicionalna kuhinja. Pre svega česnica koja se mesi ranom zorom. Zatim sve onio što spremam godinama, sarma, domaća supa, ruska salata neizbežna, razne pite. Volim da bude bogato i da ima svega po malo – kaže pevačica Biljana Jevtić i priznaje da je njen suprug Aca uvek zadužen za dobro pečenje.

-Badnje veče je uvek posno, jedemo na podu, priprema se tradicionalno posni pasulj prebranac, mesi se česnica. Na trpezi se nađe i dosta suvog voća. Za Božić ide mrsna trpeza, spremaju se kolači, sarme, pečenje, supe, baš nešto posebno. Mi južnjaci volimo da kuvamo i da spremamo pa tako i ja volim da kuvam. Ali za Božićna i Uskršnja trpeza imaju svoje tradicionalne načine kako se spremaju – kaže Viki Miljković.

viki2

Ima i onih pevačica koje baš i nisu vešte domaćice, a jedna od takvih je pevčica Aleksandra Tadić koja priznaje da je njena mama zadužena za kuvanje i spremanje tradicionalnih jela na Božić.

-Mama i tata su zaduženi, biću gost u rođenoj kući, kao i svake godine jer nisam neka domaćica i kuvarica (Smeh). Tako da zu gozbu pripremaju moji roditelji, parice su kod mene, pa ko bude kuvao, ja ću pošteno da platim – kaže kroz smeh mlada pevačica.

CIPKA ZGS SNIMANJE 15122022 FOTO FILIP 3 ok

Folk diva Ceca Ražnatović važi za ženu koja poštuje veru i tradiciju, a samo za Grand je otkrla šta se to svake godine nađe na prazničnoj trpezi u njenom domu.

SVETLANA RAZNATOVIC CECA OK FOTO MUNJA 33

-Ja se oslanjam apsolutno na moju sestru, koja brine o svemu tome. Uvek nam je bogata trpeza, i za Božić i za Uskrs i za sve praznike – rekla je Ceca.

U nastavku teksta pogledajte video i saznajte kako poznate ličnosti slave Božić:

Foto: Filip Pavlović/Z,K,Munja,
Autor: A. Milinković