POTRESNE IZJAVE PEVAČICA KOJE SU PRETPELE NASILJE: Nakon brutalnih udaraca, OTVORILE DUŠU: „Ne čekajte, neće se promeniti“

violence against women g8f1e295af 1280

Nasilje nad ženama, tema je o kojoj se nedovoljno govori u javnosti, a broj žrtava se svakim danom povećava. Brojni su razlozi zbog kojih se žene boje ili stide da se odmah suoče sa ovim problemom, što gotovo nikad ne rezultujem prestankom, već naprotiv još većim nasiljem.

Pored toga, žene koje trpe nasilje od partnera često misle da će se on promeniti i da će biti drugačije, ali istina je nažalost uglavnom drugačija. Kada neko jednom digne ruku na vas, to če verovatno činiti dalje, do kraja, dokle god se slučaj ne prijavi i ne spreči.

Među poznatim damama sa naše javne scene, spisak onih koje su doživele neki vid nasilja, nažalost veoma je dugačak.

goca trzan 7

O ovoj gorućoj temi, otvoreno je govorila Goca Tržan koja je i sama preživela pakao sa bivšim suprugom kada joj je usled udarca pukla bubna opna.

Kad iz vas proviri negde ona vaša stara jaka ličnost koja se opire tome nečemu, e tada već kreće sa fizičkim nasiljem. Onda krene da vas davi, kada vam psuje roditelje pa vi mu uzvratite, jer bože moj ‘o tvojima mogu da kažem šta hoću, a moji su svi najbolji’. Preispitajte se dobro. Nakon toga, kad krene to koškanje, ili vam udari šamarčinu da vam pukne bubna opna, kao što se meni desilo, desi se nešto što ja sebi ne mogu da objasnim. Naime, vi sve vreme imate potrebu da njega popravite, vi zapravo osećate da nešto nije kako treba. Ali imate potrebu da njega popravite, jer on je princ, iako vam svi to govore da nije tako, vi to tada ne vidite. Neće se promeniti. Što vi budete poniznije, on će biti sve gori i više će iskaljivati svoje razne vrste besova– ispričala je Tržanova.

9f42e799272a92145a572d554040c77fadfe6502

Proslavljena košarkašica Milica Dabović dugo vremena trpela je nasilje od strane partnera, a strah za život kao I stid od okoline, bili su presudni da slučaj ne prijavi odmah.

-Bilo me je sramota što sam kapiten zlatne generacije ,a da treba da odem u policiju i kažem da trpim nasilje od muškarca. Na takvog sam naišla jer sam lakoverna i naivna, moja greška je što svima verujem-rekla je ona.

017db3d06c05468851838fd4442fec02c7b23bb4

Sa druge strane, pevačica Nataša Bekvalac svog bivšeg partnera Luku Lazukića prijavila je iste večeri kada je bila pretučena, a nedavno je po prvi put progovirila o najgorem trenutku u njenom životu koji je usledio nekoliko nedelja nakon što se porodila.

Ne mogu da nađem neku pristojnu reč kako bih opisala kako sam se tada osećala, kao da ne vredim, zaista užasno. Nijednom biću na planeti to ne bih poželela, empatična sam, prezirem bilo kakvu vrstu maltretiranja. Ne želim da pričam o tome, niti želim da prepričavam, ne bih davala tome pažnju. Sve bih dala na svetu da imam sve druge pažnje, a da nije ova. Da li se on izvinio, da li on viđa dete… Nemam već tri godine kontakt sa tom osobom i to je cela istina – otkriva Bekvalčeva.

1b30fdd3f6f1c324a29994633608bd51947b4ff2

Nekadašnja pobednica „Zvezda Granda“, Teodora Toković doživela je najgori krah ljubavi sa čovekom sa kojim je bila u braku 11 godina, koji je na nju fizički nasrnuo nekoliko puta nakon čega je odlučila da stavi tačku na njihov odnos.

– Treba hrabrosti za takav potez. Kod nas vlada takav mentalite gde ćute žene da li iz materijalne sigurnosti ili smatraju da je bolje za decu da odrastaju sa oba roditelja. Nije me sramota da kažem da sam posle razvoda išla kod psihologa. To je najprirodnija stvar, mentalno čišćenje. Skidam kapu ženama koje su progovorile o tome. Meni je žao što nisam to ranije sasekla u korenu da moje dete ne prolazi tu vrstu patnje– iskrena je bila pevačica

15336307ebdee5f03cc1640d70d7423ec53ff71e

Pre dve godine, pevačica Tijana Em pretpela je nasilje od tadašnjeg dečka, koja se dugo nakon toga borila sa psihičkim posledicama.

– Za njega razlog sigurno postoji, što se mene tiče ne postiji jer mislim da nasilje ne opravdava apsolutno ništa. Ne znam, da je bilo strašno, jeste. Detalje nisam iznosila, pesnicom me nije udario u lice, šamar jeste. U svakom slučaju nije važno da li sam bila cela modra ili ne, najvažnije je moje psihično stanje – svojevremeno je istakla Milentijevićeva.

ALEKSANDRA BURSAC NNK SNIMANJE 12102022 FOTO ELENA 21 ok 1

U sličnoj situaciji našla se i Aleksandra Bursać koja je odmah nakon brutalnog čina napustila tadašnjeg partnera.

Došlo je do fizičkog kontakta, ali me nije pretukao. Tako da, to je sve. Nisam slagala. Udario me je, ja sam napustila i stan i njega i izvukla se iz toga na vreme– rekla je tada pevačica.

tanja savic 3 ok

Turbulentan rastanak Tanje Savić od bivšeg supruga obeležili su brojni skandali, a pored borbe za sinove, i nju je tadašnji suprug maltertirao.

– I ja sam pretrpela nasilje, nema šta da lažem. Nije lepo, ne želim da dajem primer tim ženama. Moja poruka njima je da treba da se izađe iz tih odnosa i da se ne trpi nasilje. Muž, to je osoba u koju treba da imaš najviše poverenja, da te čuva, štiti i gura kroz život. On treba da ti da sigurnost, a kada te ta osoba ponižava i maltretira, onda je to stvarno za svaku osudu. Ne znam ni ja kako sam uspela to da prebrodim i kako me nije slomilo. Samo ja znam kako mi je bilo– izjavila je Savićeva.

1b3d29c82df82e3e8f554e92efb48ba47aa43c26

Još jedna pevačica bila je žrtva nasilja je Maja Marijana koja je pre 7 godina završila u Urgentnom centru sa stravičnim povredama. Lice joj je bilo oteklo i jedva je pričala zbog povreda vilice i usana.

Počeli smo da se svađamo u kolima zbog neke sitnice. Svađa je postajala sve žučnija, a mi smo vikali jedno na drugo. U jednom trenutku Mladen mi je udario jak šamar da sam se skoro onesvesti– prisetila se pevačica koja se plašila za svoju bezbednost.

– Ja na neki način razumem zašto žene trpe nasilje. I sami možemo da vidimo da kod nas, kada je žena žrtva i kada to izađe u novine, dolazi osuda naroda. I nikada žena nije žrtva, ona je krivac, a nasilnik postaje žrtva. Ženi nalaze milion nekih mana, pa se onda pitaju zašto još ćute. Pa, ćute jer nemaju nikakvu podršku ni policije, a takve žene često nemaju gde ni da odu– rekla je jednom prilikom ona.

5c466f2bcbb48413f691891b5226c2c23cc7db33

Nažalost lista pevačica koje su pretpele nasilje od strane svojih partnera se ovde ne završava, u medijima se pisalo da su kroz isto prošle i Jelena Karleuša, Mia Borisavljević, Marina Perazić i druge koje još uvek nisu javno otvorile svoju dušu.

Foto: Z.K.Munja/ instagram,
Autor: S. Čumić