Pijanista velikog srca: Stefan Đoković pomogao mladoj umetnici

167757120551611 002

Pijanista Stefan Ðoković na krilima muzike krenuo je u obilazak domova kulture širom Srbije i u svakom gradu u kome će održati klavirski koncert pod pokroviteljstvom gđe Tamare Vučić osim promocije lokalnih kulturnih ustanova ima još jedan cilj da podrži mlade uspešne ljude, čije je muzičko obrazovanje u toku.

Ðoković je stekao muzičko obrazovanje u srednjoj školi „Mokranjac“ u Beogradu, školovanja je nastavio na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a potom u Londonu. Na tom putu obrazovanja i umetnik i njegova porodica susreli su se sa brojnim izazovima koji su bitno uticali na njegovu karijeru. 

Mladom Ðokoviću su svaka nagrada, donacija i podstrek izuzetno značili da nastavi dalje. Baš zbog toga, prepoznavši izazove sa kojima se mladi talentovani umetnici susreću tokom svog razvoja, kompanija Wiener Städtische osiguranje odlučila je da koncertni program Stefana Đokovića bude i povod da u svakom od gradova koji poseti promoviše i nagradi talenat i upornost lokalnih buducih virtouza pod nazivom Wiener Talenti.

U Nišu 30.3. u 20 časova ovo priznanje će pripasti pijanistkinji Loli Veljković, rođenoj 18.11. 2009. godine. Njen talenat i ljubav za klavirom ispoljila se kad je imala samo četiri godine. Tada je prvi put sela za porodični klavir i pronašla svoj muzički put. 2015. godine se upisala u muzičku školu u Aleksincu i za samo godinu dana savladala vežbe, kratke kompozicije i komade, a već sledeće godine je počela da se takmiči i da svoj talenat prikazuje ljubiteljima klasične muzike.

IMG 20230228 WA0003 002 1

Lola je osvajala nagrade na mnogim takmičenjima poput nagrada na takmičenju Davorin Jenko, laureat je takmičenja Mladi virtuoz ,takmičenja Dr Miloje Milojević Kragujevac, laureat takmicenja Mihajlo Vukdragović Šabac, osvojila je nagrade na Republičkom takmičenju I nagradu Art fest Makedonija.

Lolina ambicija i želja za sviranjem klavira, dovela je da se 2019. godine upiše u osnovnu muzičku školu “Niš” radi daljeg napredovanja, u početku u klasi prof. Elene Denčić, a zatim u klasi prof. Danijela Dojčinovića u čijoj je klasi i danas.

Stefanova podrška Loli izuzetno znači, kao i nagrada kompanije Wiener Städtische osiguranje, a posebno je raduje činjenica da će imati priliku da nastupa u Beogradu sa ostalim laureatima ovog projekta u decembru 2023. godine.

Foto: Privatna arhiva/Stefan Đoković,
Autor: Grand