Marko Kon otkrio detalje nasilja nad ćerkom: Nije imala ni sedam godina, a sve je počelo ovako

marko kon

Kompozitor Marko Kon na muzičkoj sceni je oko 30 godina, a o njegovim počecima, brojnim saradnjama i privatnom životu javnost ne zna mnogo, a sada je gostujući u jednoj emisiji otvorio dušu o životu i karijeri.

Njegova supruga Milica Kon i on, nedavno su javno progovorili o vršnjačkom nasilju koje trpi njihova ćerka u školi, a tragične situacije u državi dodatno su ih podstakle da svoj problem podele sa javnošću.

Osećamo se kao da smo pretrpeli strašan teroristički napad, posle kojeg niko više nije siguran. Neposredno pre toga, desilo se vršnjačko nasilje sa mojim detetom, i mi smo spremili izjavu sa mojim detetom koju smo hteli da objavimo upravo trećeg maja. I tu smo stali… – rekao je Kon.

marko kon 1 1

Kon ističe da je njegova porodična situacija obelodanjena, kako bi se stalo na put vršnjačkom nasilju koje je sveprisutno u društvu, naročito u školama i naglasio da ne želi da ugrozi neko drugo dete, dok štiti svoje.

– Time što štitim svoje dete, ne daje mi pravo da neko drugo dete ugrozim. Prvi sukob bio je na početku školske godine. U pitanju je drugi razred. Klara još nije imala 7 godina, kada se to sve desilo. Počelo je sa šamarom i otimanjem užine. Moja reakcija je bila da pozovemo roditelje tog deteta i da ih pozovemo da se družimo u parku van škole, da spojimo decu u nekim koliko – toliko kontrolisanim uslovima. To su dečje stvari, hajde da „ispeglamo“ to, jer oni treba da idu u školu još osam godina! Taj dečak je prestao nasiljem nad njom, ali ne i nad drugom decom – ispričao je.

Škola je preduzela sve, u zakonskim okvirima, ali je Kon svestan, da su već zakoračili u nešto sa čim ne mogu sami da se nose.

Učitelj, ili nastavnik ako se dvoje dece biju, on ne sme da ih razdvoji, jer je to ugrožavanje dece, ne smeš ni da vičeš na decu! To je zvanično i tako je u zakonu. Ima još toga što nama deluje sumanuto. Na primer, dete od 1 – 4 razreda osnovne škole, ne sme da padne na popravni, bez saglasnosti oba roditelja. Škola je postala samo obrazovna ustanova, a ne vaspitno – obrazovna ustanova. Nastavnom kadru je oduzeto svako pravo. Nemaju pravo da dete pošalju kod psihologa, ne smeju da ga izbace sa časa… – ispričao je Marko u emisiji „Realna priča“.

Foto: Youtube/Printscreen/Amigshow,
Autor: I.G.