Ko je Zoran Kuzmanović Munja? Najpoznatiji estradni fotograf i desna ruka čelnika Granda

Ko je Zoran Kuzmanović Munja
Ko je Zoran Kuzmanović Munja

Ove nedelje će u žiriju emisije „Nikad nije kasno“ pored Saše Miloševića Mareta i Jelene Kostov sedeti najpoznatiji estradni fotograf Zoran Kuzmanović Munja.

Munja je umetnik koji se preko pedeset godina bavi fotografijom, a ispred njegovog objektiva prošle su sve pevačke zvezde sa domaće scene, ali i ostali uspešni ljudi iz javnog života sa prostora bivše Jugoslavije.

IMG 9022
Ko je Zoran Kuzmanović Munja

Ko je Zoran Kuzmanović Munja – Najpoznatiji estradni fotograf i desna ruka čelnika Granda

Od 1971. godine, Munja je svojim aparatom zabeležio sve najbitnije događaje na našoj javnoj sceni, a kada je sa radom počela „Grand“ produkcija postao je njen član i najbliži saradnik čelnika ove kuće.

-Prvi posao koji sam radio bio je za Batu Kovača. Tih godina u Korni grupu došao je Zdravo Čolić i njemu sam prve fotografije napravio. Putovao sam te 1971. s njima na Skopski festival, a tamo sam napravio zanimljive slike i Dubrovačkih trubadura. Dolazim posle u Beograd i srećem slučajno mog komšiju, foto-reportera Milana Simića. On me je pitao da li sam počeo negde da radim i kad je čuo da nisam, odveo me u Čik. Poneo sam na razgovor moje fotografije. Na istom događaju u Skoplju je bio i njihov reporter, ali nije imao Dubrovačke trubadure u gaćama. Bio je tamo, a kao da nije išao. Poznati književnik Ljubiša Kozomara mi je dao prvi posao. Počeo sam da radim 14. novembra 1971. godine – rekao je Munja jednom prilikom.

IMG 8979

Naidmak Munja dobio je od svojih kolega zbog brzine kojom je obavljao posao, ali i donosio materijal u redakcije u kojima je radio, samo neke od njih su čuveni „Sabor“ i „TV Novosti“.

Ko je Zoran Kuzmanović Munja
Ko je Zoran Kuzmanović Munja

Zoran Kuzmanović Munja – Svedok istorije naše estrade preko 50 godina

Od „Korni“ grupe, pa do danas Munja je fotografisao sve pripadnike naše estrade, od pevača, glumaca, sportista do voditelja. Bio je prvi koji je naše pevačice fotografisao za omote ploča osamdesetih godina u slobodnijim izdanjima, što ga je činilo umetikom koji je uvek išao ispred svog vremena.

Munja je svedok istorije estradne scene bivše Jugoslavije a bio je i ostao veliki prijatelj pevača, posebno uvek ističe njegova druženja sa Šabanom Šaulićem, Tomom Zdravkovićem, dok od pevača mlađe generacije izdvaja Sašu Matića.

Ko je Zoran Kuzmanović Munja
Ko je Zoran Kuzmanović Munja

Posebno je interesantna priča da je Munja zbog pesme Šabana Šaulića „Uvenuće narcis beli“ razbio 27 prozora, a ova anegdota ostaće upisana u estradnoj istoriji ovih prostora.

Munja je dugi niz godina član redakcije Grand.nova.rs, a svakim danom se trudi da nesebično svoje znanje i iskustvo prenese na mlade kolege iz redakcije.

Kako će se naš Munja po prvi put snaći u ulozi žirija u emisiji „Nikad nije kasno“, pogledajte sutra od 21 čas na kanalu Prve televizije.

BONUS VIDEO – Poznati o Zoranu Kuzmanoviću Munji

PROČITAJTE I:

Foto: F.Pavlović/Z.K.Munja,
Autor: A.Milinković/I.Ankić