Login/Registracija

Uvek emotivan Žika Jakšić među gostima na međunarodnoj svečanosti, ima samo ovu poruku: „Mi volimo Afriku“ (VIDEO)

Poznato je da je Žika Jakšić ministar spoljnih poslova emisije „Nikad nije kasno“, o čemu je nedavno i govorio, a sudeći po poslednjim dešavanjima izgleda da je popularno muzičko takmičenje postalo prepoznatljivo i među članovima diplomatskog kora, pa je tako Žika nedavno bio na jednom prijemu. Naime, 25. maja obeležen je međunarodni Dan Afrike u sećanje na osnivanje Organizacije afričkog jedinstva 1963. godine – današnje Afričke unije, a među zvanicama na svečanosti održanoj tim povodom u Palati Srbija bio je i Saša Jakšić Žika.

-Mi volimo Afriku – poručio je Žika u objavi na svom Instagram storiju.

Taj datum se smatra danom oslobođenja i ujedinjenja Afrike, a za narode sa ovih prostora ima i poseban značaj. Naime „urbana legenda“ glasi da je upravo zbog Dana mladosti, kao simbol prijateljstva sa Jugoslavijom i Titom, ovaj datum izabran da bude dan čitave Afrike.

Direktorka Muzeja afričke umetnosti u Beogradu Marija Aleksić rekla je da to nikad nije potvrđeno, ali da za to postoje indicije.

-Čak je i Ivica Dačić dok je bio (ranije) ministar spoljnih poslova, rekao da je taj datum rezultat dogovora između Tita i tadašnjih predsednika nekih afričkih zemalja – ispričala je Aleksić, a preneo BBC.

Inače, o diplomatiji ali i o demokratiji u emisiji „Nikad nije kasno“ Žika je nedavno javno govorio.

– Mi smo ukinuli demokratiju, ove toga nema. Jedan predsednik, ja sam zadužen za spoljne poslove i ministarstvo za zabavu, imamo premijerku i nama više ne trebaju izbori. Šta ćemo kada nam je dobro. Sad će da me uvate u novine, ima da me pokidaju, ali znaju gledaoci da se ja šalim- objasnio je autor emisije.

Foto: Z.K.Munja,
Autor: A.Dačić