NEPOZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA MIROSLAVA ILIĆA: „Stao sam pred ikonu Svetog Đorđa i obećao da NEĆU VIŠE“

Pesme Miroslava Ilića svi znaju, ali malo ko zna detalje iz pevačevog života koji su oduvek intrigirali publiku. Mnogi tvrde da je upravo on krivac za razbijene čaše po kafanama i to zbog njegovog čuvenog hita „Polomiću čaše od kristala“, a sada je rešio da ispriča kako to izgleda iz njegovog ugla.

-Mislim da su se razbijale i pre te pesme. Nisam hteo da se lome. Može samo da se zamišlja kako se lome. A lomio sam ih i ja, nije da nisam. Postoje dva perioda. Jedan je do ’89, kada sam povremeno umeo da se zaigram, pa je bilo lomljave i više nego što je trebalo, a posle toga sam pobegao iz te priče. Shvatio sam da ako je čovek krenuo negde da se provede, može i bez toga. Jedno jutro sam se probudio, stao pred ikonu Svetog Đorđa i rekao: „Budalo jedna, nećeš više.“ Moj problem je što nikada nisam podnosio alkohol. On je od mene pravio da ne kažem šta. Shvatio sam da mogu lepo da se provedem i bez toga.– ispričao je Miroslav.

Muzičke korake pravio je lagano i po uzoru na Tozovca koji je razbio mnoge stereotipe među pevačima.

-On je bio čovek kojeg sam izuzetno poštovao i on je za mene prvak u našem poslu. Mi narodnjaci, dok smo pevali, stajali smo tačno na jednoj liniji, a on je uveo to šarmantnije da koketira i igra, što se meni posebno dopalo- otkrio je pevač.

MIROSLAV ILIC FOTO MUNJA 22 scaled

Mnoge njegove kolege danas tvrde da je hiperprodukcija učinila svoje i da je muzika otišla drugim tokom u odnosu na period kada su počinjali Šaban Šaulić, Marinko Rokvić, Mile Kitić, Mitar Mirić, pa i sam Miroslav Ilić koji smatra da iza sebe nisu ostavili generaciju koja će krenuti njihovim stopama.

-Ne želim da zvučim kao matoro naglođalo, ali hiperporukcija je učinila svoje. Sve sam pokušao da ne bude tako. Poslednjih 50 godina su bile generacije koje su na zalasku ostavljale naslednike, a nas nema ko da nasledi- tvrdi Miroslav i priznaje da je oduvek bilo onih koji su ga uprkos njegovom uspehu i popularnosti gledali ispod oka.

Samo magarac može sebi da uvrti u glavu da ga svi vole. Vidim ja i one koji me ne vole. Oči govore mnogo više od reči. Zato sam voleo da se družim sa Šabanom, jer smo u ona dobra stara vremena išli porodično na letovanje. O poslu nije bilo govora, samo uživanje– istakao je za „Kurir“.

MIROSLAV ILIC FOTO MUNJA 6 scaled
Foto: Z. K. Munja,
Autor: J. Jović