Login/Registracija

Visoke potpetice – između mode i zdravlja (FOTO)

Osmeh i suze na štiklama!

„Ko na kakvom uzvišenju stoji vidi više od onog u podnožju“. Ovu mudrost jednog pametnog čoveka iz jedne, danas majušne zemlje, žene su znale i pre nego što ju je taj majstor stiha sročio

ipiccy image 8

„Glavni krivac“  beše Luj XIV…

Visoke potpetice počele su da se nose pre više od hiljadu godina. Prema nekim istraživanjima, prve cipele sa visokom petom potiču iz Mesopotamije. Zapravo, one su izum koji je smišljen da pomogne čoveku. Koristili su ih najpre konjanici jer su one sprečavale klizanje noge iz uzengija ali pravu ekspanziju potpetice su doživele kada je čovek u njima video spas od blata i smeća na ulicama. Međutim, modni šik visoka peta postaje u Francuskoj. Bilo je to u 16. veku, u doba vladavine malenog Luja XIV. Kako je Luj bio nizak, a s tim se nikako mirio nije, njegovi stilisti morali su da osmisle način kako da ga uteše po tom pitanju. Štikle su bile idealan recept za to!

Sve se bolje vidi sa nekoliko centimetara iznad zemlje…

Nisu se žene bez razloga još davno u istoriji popele na potpetice. Sve sa ciljem da bi malo bolje videle svet, preokrenule ga, podmetnule mu zamku, osvojile ga, učinile lepšim, boljim i smislenijim mestom za život.

Kinđurenje, uređivanje, sređivanje, doterivanje, ulepšavanje, sve to ima smisla ako se postavi na nekoliko centimetara iznad zemlje. Svet se bolje vidi, perspektive su jasnije, a i ukoliko im neki muškarac zasmeta, lakše ga mogu preskočiti.

Visoku potpeticu opevali su mnogi, svako na svoje način, i Marija Antoaneta, ona „vickasta“ kraljica koja je više brinula o svojoj štikli nego o podanicima.

Nekoliko vekova kasnije, to isto učinila je i Sofija Kopola u svom filmu o nesrećnoj kraljici. Visoke potpetice opevao i „doktor za žensku dušu“ Pedro Almodovar, ali i jedna balkanska pevačica koja je primetila da tamo gde one stanu trava ne raste… Visoka potpetica jedna je od tema, koja nikad ne izlazi iz mode… Prepune su ih ulice, izlozi i modni časopisi.

f10d89680e0281a80c98a60614f84813e1627b53

Žene su mazohisti…

Koliko su visoke potpetice važne dovoljno pokazuje podatak da na Facebooku imaju grupu obožavatelja pod nazivom High Heels. Na modnim pistama ne prestaju rasti, te ionako visoke djevojke izgledaju nedostižno visoko.

Štikle ne izuvam i kada dugo stojim na njima, osetim bolove u nogama i stopalima, ali jednostavno ih obožavam. Visoke potpetice su moj izbor od malena, jer sam prve nanule sa štiklicom imala sa dve godine. Sigurno je da su muškarci slabi na visoke štikle i od njih i najčešće čujem komentare vezano za to da li im se sviđa model i kako mi stoje – otkriva Ana Sević, a Neda Ukraden se nadovezuje – Zaista mi je naporno po celu noć stajati na štiklama i pevati, ali gledam da model bude što udobniji. Za sada ne osećam nikakve posledice zbog njih, ali ravno zaista ne nosim. Mislim da štikla nema veze sa samopouzdanjem, jer ona za mene predstavlja deo modne priče koju pratim. Znam da postoje žene koje jednostavno nisu rođene za visoke potpetice i tu nema ništa čudno, jer to je njihovo pravo.

ANA SEVIC 1


Visoke potpetice su sjajne, odižu vas od zemlje i od „običnih smrtnika“, izdužuju noge, čine da izgledate mršavije. Međutim, ortopedi su kategorični: idealna potpetica je visoka oko tri centimetra. Ako su previsoke, može vam se desiti da izgledate i koračate veoma nezgrapno. Rezultat se drastično razlikuje od očekivanog. Osim toga, žene su poznati mazohisti kada je moda u pitanju, nosiće i nešto što im šteti samo da bi bile lepe, a otkad su načule da se muškarci opasno lože na visoke potpetice… Izuvanje je postalo tabu!

Dobre za orgazam, loše za stopala…

Pokazalo se da štikle pozitivno utiču na seksualni život žena. Hodanje na štiklama čini mišiće karlice snažnijim, a to vodi ka intenzivnijem orgazmu. Posle ovog, čak i one žene koje nisu sklone nošenju visokih potpetica sigurno će jurnuti da ih kupe.

S druge strane, preterano nošenje cipela s visokim potpeticama, iako se osećate kao da ste rođene u njima, može uzrokovati jake bolove u stopalima i kolenima. Iako su uzročnici celulita uglavnom genetski, stil života može mnogo uticati na pogoršanje stanja. Visoke pete, kao i preuska odeća, sprečavaju normalnu cirkulaciju tečnosti u tkivima. Dovode, dakle, do zadržavanja tečnosti u organizmu, što ima negativne posledice. 

ipiccy image 9 1

Zanimljivosti:

  • Ljubiteljke platformi su praktične i romantične, a psiholozi tvrde i da znaju šta hoće i znaju kako da to i postignu.
  • Žene koje obožavaju deblje, visoke štikle su samouverene, imaju čvrste stavove koje su spremne da u svakom trenutku brane i – odbrane.
  • One koje vole niže, pune štikle, fleksibilne su, opuštene, sklone kompromisima i veoma su prijatni sagovornici.
  • Žene koje vole takozvane „muške“ cipele znaju šta žele, ali su često depresivne i stvari u životu prihvataju olako.
  • Sportske modele cipela vole žene koje lako ostvaruju kontakte. Ipak, pomalo su konzervativne i ne vole promene u životu.
  • Stručnjaci tvrde da cipele sa visokim potpeticama nose uglavnom „alfa-žene“, dok iz udobne obuće ne izlaze kreativne dame.
  • Baletanke su omiljeni izbor žena koje imaju stila i strpljive su, dok kabastu, glomaznu obuću nose žene koje nisu konformisti, teško pristaju na kompromise i vole svoju individualnost.
ipiccy image 10 1

Volimo žene i sve njihove štikle!

Muškarci su uvek na ravnom, ali zato im dah zastaje kada vide lepe ženske noge na visokim štiklama. Bile niske ili visoke, mršave ili debeljuškaste, dame privlače poglede jače polovine kada se popnu na zveckajuće potpetice.

Štikla je u svakoj prilici ženstvenija i efektnija. Siguran sam da one svesno zavode muškarce kada se skockaju na visokim potpeticama, a i one same znaju da im noga tada mnogo lepše izgleda. Meni nije bitan model ni boja, ali bitno mi je da se uklapa u njen autfit, jer onda znam da je žena pedantna i negovana. Kada sam ja u pitanju, ne bi mi smetalo ni kada bi ih moja devojka nosila za vreme seksa. Ma, poenta je da volimo žene i sve njihove štikle iskren je Zoran Pejić Peja, a svoje mišljenje iznosi i Zvonko Marković – Da bi žene postigle savršenu figuru kojoj teže, štikla je osnovni element. Kombinacija potpetice i platforme pruža damama osećaj dominantnosti u društvu. Najbitnije je da žene budu stabilne u štiklama, a ne da hodaju kao „pijane“. U skoro svim svečanijim prilikama, visoke potpetice su obavezne, mada ukoliko neka ima problema sa zdravljem, naravno da ne bi trebalo sebe da prisiljava na nošenje istih. Uvek damama preporučujem štikle sa što manje kaišića i peripetija po sebi, jer je čar u jednostavnosti!

peja
Foto: Pinterest/Z. K. Munja,
Autor: N. Pantelić