Spremni za prazničnu trpezu? Otkrivamo pravi recept za rusku salatu

russian salad g8479e22af 1920 1

Bez ruske salate praznične i slavske trpeze su skoro nezamislive. Recepata ima mnogo, varijacija na temu je bezbroj – sa mesom ili sa šunkom, samo sa povrćem, domaći ili kupovni majonez, jabuka, limun, sa graškom ili bez.

Ruska salata se u Rusiji zove Olivije salata, po kuvaru belgijskog porekla Lusijenu Olivijeu. Olivije je kao šef kuhinje Ermitaža, jednog od najpoznatijih moskovskih restorana, prvi servirao „rusku salatu“ negde oko 1860. godine. Zamislio ju je kao predjelo u kojem je „pomešao“ nekoliko specijaliteta karakterističnih za francusku kuhinju sa specijalnim prelivom.

Neobična salata postala je zaštitni znak restorana, a njen originalni recept se čuvao u tajnosti. Legenda kaže da je Ivan Ivanov, jedan od Olivijeovih zaposlenih, uspeo da ukrade recept za taj jedinstveni dresing i otišao da radi kao šef kuhinje restorana Moskva. Služio je salatu koja je bila vrlo slična Olivijeovoj, ali gosti su primećivali da joj ipak „nedostaje ono nešto“.

table gef9f761d6 1920

Jedan od najstarijih štampanih recepata za salatu Olivije pojavio se 1894. godine i od sastojaka je navodio lešnik, krompir, krastavac, zelenu salatu, rep raka, aspik, kavijar, masline i provansalski preliv (nešto slično majonezu).

Sastojci koji su bili retki i skupi pa su, kako je salata postajala sve popularnija među običnim narodom, postepeno zamenjivani jeftinijom i dostupnijom hranom. Tokom vladavine Sovjeta, kavijar se polako izgubio iz recepta, mirođiju je zamenio grašak, a kada je majonez postao široko dostupan u prodavnicama, iz recepta je izleteo i provansalski sos.

russian salad g92066a640 1920

Nakon što je salata izašla izvan granica Sovjetskog Saveza i drugi narodi su recept prilagodili svojoj kuhinji. U salatu je dodata šargarepa, ponegde kukuruz, a umesto mesa raka pojavilo se pileće belo meso, a kasnije i šunka.

Čak i u granicama iste zemlje recept za rusku salatu varira, pa se od domaćice do domaćice mogu pronaći razlike. No, kako bilo jedno je zajedničko svima – nema novogodišnje trpeze bez ove salate. Pa, kako god da je zovete i kako god da je pravite.

Pravi recept za rusku salatu

Sastojci: 200 gr krompira, 200 gr graška, 200 gr šargarepe, 200 gr šunke, 500 gr belog pilećeg mesa, 1/2 čaše kisele pavlake, 5 kiselih krastavčića, 500 gr majoneza, nekoliko kapi limunovog soka, po ukusu soli

Priprema:

Grašak, šargarepu i krompir skuvati. Krompir i šargarepu pre kuvanja iseći na kockice. Kada je povrće kuvano, ocediti i ostaviti da se ohladi. Pileće belo meso takođe skuvati, a kada se ohladi iseckati sitno. Šunku i kisele krastavčiće iseckati na kockice. U odgovarajuću posudu staviti povrće, belo meso, šunku i krastavčiće. Zatim dodati majonez i pavlaku. Sve zajedno promešati. Posoliti po ukusu i dodati limunov sok, takođe po želji.

salad gcc7bde594 1920
Foto: Pixabay,
Autor: Grand