Login/Registracija

Blistava glumačka karijera Vojina Ćetkovića

Vojin Ćetković je jedan od najuspešnijih glumaca današnjice, a svoj put ka slavi počeo je još u detinjstvu u njegovom rodnom Kruševcu.

Ćetković je prvi put na scenu kročio sa samo osam godina u Kruševačkom teatru, a kasnije je bio član Kruševačkog pozorišta i dramske sekcije. Glumu je učio i u Pozorišnom studiju „Bata Miladinović”, a kada je došao trenutak da upiše fakultet opredelio se za glumu. Iako je bio zainteresovan i za sport i književnost, gluma je ipak prevagnula, te je upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu 1990. godine.

Bio je u klasi profesora Vladimira Jevtovića, a iz te klase iznikle su neke od najvećih glumačkih zvezda današnjice. Pored Vojina, na istoj klasi bili su i pokojni Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Nela Mihajlović i drugi.

Početak saradnje sa Zdravkom Šotrom

Tokom treće godine studija Vojin Ćetković snimio je svoj prvi film koji se zove “Raj”, a ubrzo je usledio i televizijski film “Simpatija i antipatija”, koji je režirao Zdravko Šotra. Ćetković tada nije znao da će mu saradnja sa Šotrom doneti mnogo velikih uloga u karijeri i da će sarađivati i godinama, pa i decenijama kasnije.

Prošlo je tri godine od prvog filma kada je Vojin postigao još jedan ogroman uspeh. Dobio je nagradu “Bora Mihajlović” i postao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je dobio uloge u predstavama “Bure baruta”, “U potpalublju” i u predstavi “Audijencija” u okviru pozorišta Atelje 212.

Nakon ovih uspeha njegova karijera krenula je uzlaznom putanjom, pa je igrao u ostvarenjima kao što su “Raskršće”, “Stršljen”, “Tango je tužna misao koja se pleše” i drugim.

Ipak, 1998. godine odigrao je ulogu koja mu je otvorila mnoga vrata i zbog koje je postao poznat široj javnosti. To je uloga Gorana Branda Gagića u, sada već kultnoj, seriji “Porodično blago”. U ovoj seriji partnerka mu je bila Mina Lazarević.

Prvu glavnu ulogu u filmu odigrao je 2002. godine, tumačeći lik Maneta u Šotrinom filmu “Zona Zamfirova”. I dan danas Vojina Ćetkovića mnogi prepoznaju upravo po ovoj ulozi. Zanimljivo je da je Ćetković tada snimio i pesmu “Pobegulja” za potrebe ovog filma.

Od Laze Kostića do “Vratiće se rode”

Kasnije je obeležio i druga kultna ostvarenja ovog reditelja, kao što su filmovi “Ivkova slava” i “Pljačka Trećeg rajha”, ali i serije “Ranjeni orao”, “Nepobedivo srce”, kao i “Santa Maria della Sallute”, gde je tumačio čuvenog Lazu Kostića.

Ćetković je glumio Vladu u filmu “Klopka”, Vrazalića u seriji “Vratiće se rode”, kao i Duleta u filmu “Hadersfild”, a mnogi su neodlučni po pitanju toga koju ulogu je bolje predstavio i dočarao.

Ćetković se 2018. godine pojavio u ulozi Stefana Prvovenčanog, kao glavni lik televizijske serije “Nemanjići – rađanje kraljevine”. Gledali smo ga i u “Montevideu”, kao i u popularnoj seriji “Moj rođak sa sela”.

Neka od najnovijih njegovih televizijskih ostvarenja su serije koje su privukle veliku pažnju – “Grupa” i “Tajna vinove loze”, gde igra rame uz rame sa svojom suprugom Slobodom Mićalović.

Foto: Instagram,
Autor: Grand