Login/Registracija

Poznate ličnosti koje su imale moždani udar

Moždani udar nastaje kada se dotok krvi u mozak iznenada smanji ili prekine, sprečavajući kiseonik i hranljive materije da dođu do mozga. Ova bolest zadesila je i pojedine slavne ličnosti.

Rendi Trevis

Jedan od najpoznatijih i najomiljenijih kantri muzičara zamalo je zauvek izgubio glas nakon snažnog moždanog udara 2013. godine. Moždani udar je usledio nakon što je primljen u bolnicu zbog virusne kardiomiopatije izazvane teškom virusnom infekcijom gornjih disajnih puteva.

Trevis je ponovo zapevao tek tri godine kasnije, odnosno 2016. godine.

Imao je još jednu pauzu u pevanju zbog dugotrajnih posledica moždanog udara, ali je potom ponovo počeo da snima i održao je kratku turneju 2019. i 2020. godine.

Emilija Klark

Baš kada je bila na ivici da postane ultraslavna zbog serije Igra prestola, Emilija Klark se suočila sa zdravstvenom bitkom koja joj je zamalo koštala život, i to dva puta – 2011. i 2013.

Malo ko je znao da je mlada glumica imala samo 20 godina kada je pretrpela svoj prvi moždani udar tokom treninga 2011. godine. Klark je progovorila o svom mučnom iskustvu i o tome kako je nastavila da se loše oseća nakon moždanog udara za “Njujorker” 2019. godine.

Njoj je dijagnostikovana aneurizma mozga, ali doktor nije smatrao da je dovoljno velika da bi se mogla lečiti u to vreme. Dve godine kasnije, 2013, Klark je hitno prebačena u bolnicu na hitnu operaciju aneurizme. Tokom operacije Klark je doživela drugi moždani udar. Srećom, oporavila se, pa je i posle tog drugog moždanog udara bila mnogo bolje.

Frenki Muniz

Bivša zvezda serije “Malkolm u sredini” uživao je u uspešnoj karijeri kao dečji glumac i nastavio da postiže uspehe kao odrasla osoba kada je iznenada doživeo moždani udar u 26. godini u novembru 2012. godine.

Nažalost, godinu dana kasnije, Muniz je imao još jedan moždani udar koji mu je narušio pamćenje. Zaboravio je svoje uloge u ostvarenju “Malkolm u sredini” i drugim projektima.

Šeron Stoun

Glumica Šeron Stoun je bila na vrhuncu svoje karijere kada je doživela moždani udar sa 43 godine. Stoun je pretrpela aneurizmu praćenu devetodnevnim cerebralnim krvarenjem 2001. godine. Posledice su bile strašne. Zvezda “Niskih strasti” izgubila je sposobnost da čita i mucala je, a morala je i da ponovo uči da hoda. Ipak, bila je odlučna i nije želela da dozvoli da njena bolest označi kraj njene legendarne karijere. Ona je naporno radila sa terapeutima kako bi povratila svoju sposobnost čitanja i govora i u tome je i uspela.

Samanta Morton

Britanska glumica Samanta Morton je izjavila da je bila blizu smrti nakon moždanog udara sredinom 2000-ih. Glumica je uzela godinu i po dana pauze da se oporavi pre nego što se vratila na posao.

Lari King

Lari King, jedno od najpoznatijih lica u istoriji medija, jedva je preživeo jak moždani udar 2019. Godine. Svet je sa nevericom pratio da li će King uspeti da pobedi u borbi za život. Voditelj je uspeo da se opravi, čak i vrati na posao posle moždanog udara.

Nažalost, King je preminuo peošle godine od posledica kovida. 

Foto: Instagram,
Autor: Grand