Za ovaj moćni vitamin verovatno niste ni čuli, a smanjuje rizik od visokog pritiska, dijabetesa i gojaznosti

image 8 17

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Moćni i svestrani vitamin N zapravo je priroda (na engleskom Nature), pa ga slobodno možemo zvati i vitamin P. Ne dobija se hranom, a ne postoji ni čarobna tableta kojom ćemo uneti potrebnu dozu. Jednostavno moramo ustati, skloniti se od ekrana i izaći na svež vazduh, što bliže nekom zelenilu.

image 8 18

Vitamin N dobijamo kada smo u mogućnosti da energizujemo svoja čula u prirodnom okruženju i potpuno se opustimo. Njegova terapeutska moć potkrepljena je i naučnim dokazima. To što provodimo većinu svakog dana u zatvorenom prostoru, satima gledajući u ekran i dugotrajno sedeći, postalo je normalno i potpuno uobičajeno.

I ne radi se tu samo o radu u sedećem položaju već i o navici da i slobodno vreme i vikende provodimo u zatvorenim prostorima. A čak i kad izađemo napolje, mobilni su nam u rukama i redovno odgovaramo na poruke i proveravamo šta ima novo na društvenim mrežama.

image 8 19

Ako vitamin N konzumiramo na pravi način, evo koje nas sve dobrobiti očekuju: smanjuje stres i poboljšava kvalitet sna, smanjuje rizik od krvnog pritiska, dijabetesa i gojaznosti, poboljšava funkciju imunološkog sistema, jača mentalno zdravlje i smanjuje osećaj teskobe, pomaže da se osećamo zadovoljniji sobom, povećava socijalnu povezanost i učvršćuje odnose.

Američki pisac i novinar Ričard Louv posvetio je ovom vitaminu celu knjigu, a utvrdio je i ovo: „Istraživanje je pokazalo da priroda jača dečju sposobnost učenja, pomaže im u izgradnji samopouzdanja, smanjuje simptome poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, smiruje ih i pomaže im da se koncentrišu“, prenosi zadovoljna.rs.

Free Bottle Mineral Water photo and picture

Kako povećati nivo vitamina N

Kako bismo adekvatno „konzumirali“ vitamin N i imali koristi od njegove terapeutske i blagotvorne moći, važno je shvatiti koliko dugo moramo da boravimo u prirodi, ali i koliko osvešćeno i intenzivno. Boravak u prirodi koji će nas stvarno energizovati mora biti potpuno svestan i nameran. Slučajni prolazak parkom dok gledamo u mobilni i žurimo na posao zapravo se ne računa jer, da bismo iz prirode upili sve ono korisno, moramo je biti u potpunosti svesni.

Nebitno je zapravo hoćemo li vreme provesti u obližnjem parku, šumi ili čak samo u sopstvenom vrtu ili na terasi ili balkonu punom cveća. Naravno, veća prirodna raznolikost i više zelenila dodatno pojačavaju efekat, ali ako niste u mogućnosti da odete na duži ili dalji izlet, i obližnja prirodna oaza će biti sasvim dovoljna.

image 8 20

Barem 15 minuta svaki dan

Dokazano je da nam je potrebno barem četvrt sata dnevno u prirodnom okruženju kako bismo od toga imali prave koristi. A 15 minuta doista nije mnogo, zar ne.

Stoga iskoristimo lepo vreme i izađimo ovog, a i svakog idućeg vikenda i dana na svež vazduh. Vikendom to sasvim sigurno možemo i duže od 15 minuta, a u toku nedelje je sasvim dovoljno i toliko. Ne moramo da se mučimo obećanjima koja nećemo ispuniti i zadavati sebi ciljeve i odluke koje nisu izvodljivi – i mali koraci sasvim su dovoljni za zdraviji i srećniji život.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: Pixabay,
Autor: K. Marković / Zadovoljna.rs