Prolećni dani su idealni za detoks organizma i unos vitamina kojima ćete se osvežiti i dodatno ojačati imunitet. Za ukusan domaći sok nije vam potrebno puno sastojaka, već biljke kojih ima na svakom koraku, posebno mesto među njima zuzima kopriva.
Najznačajnije je napomenuti da kopriva sadrži izuzetno velike količine gvožđa, što je samim tim čini savršenim saborcem protiv anemije.
Pored gvožđa, kopriva je bogata mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i sicilijuma.
Sastojci:
- 40 vrhova mlade koprive
- 1 kg limuna
- 4 l vode
- 5 limuntusa (50 g)
- 4 kg šećera
Priprema:
Ubranu koprivu dobro operite u hladnoj vodi nekoliko puta. U blenderu sameljite što sitnije i ostavite da odstoji u posudi.
Dobro operite limun s korom, iseckajte ga na četvrtine i izmiksujte u blenderu.
Usitnjenu koprivu i limun pomešajte, prelijte vodom, dodajte limuntus i dobro promešajte.
Mešavinu prekrijte krpom i ostavite da odstoji 24 časa. Onda koprive i limun procedite i dodajte šećer. Ostavite da odstoji uz povremeno mešanje. Kada se šećer rastopi, možete da napravite sok.
U frižideru u staklenoj flaši sok koristite sedam dana, ili zaledite u plastičnim teglama u zamrzivaču.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE I: