Ruski boršč, omiljeno Titovo jelo iz Sibira

borsc1

Jedan od omiljenih specijaliteta nekadašnjeg predsednika bivše države Josipa Broza Tita bio je i ruski boršč, a 25. maj je idealan dan da se podsetimo jela koje se kuvalo za sina naših naroda i narodnosti. Ovakav boršč prvi put je pripremnljen kada je Tito boravio u Sibiru 1977. godine, a tadašnji predsednik Sovjetskog saveza Leonid Brežnjev lično je nadgledao spravljanje ovog tradicionalnog jela.

Potrebno je:

-500 g junećeg mesa

-300 g sveže cvekle

-500 g svežeg kupusa

-100 g celera

-100 g peršun korena

-100 g šargarepe

-200 g dimljene kobasice

– ulje, so i biber, seckani peršun list i kisela pavlaka.

borsc2

Priprema:

Junetimu iseći na trakice, iseći kobasicu, šargarepu, peršun i celer. Cveklu izrendati i iscediti među prstima. Propržiti na ulju meso i kobasicu, dodati šargarepu, luk i celer. Potom dodati rendanu cveklu. Kupus iseći na kocke, preliti vodom i dodati. Sve skuvati.

Sokom od cvekle preliti pavlaku, i jesti jelo začinjeno ovakvom pavlakom.

Pogledajte detaljno kako se boršč spremao za Tita u videu ispod:

NE PROPUSTITE I:

Foto: Printscreen youtube,
Autor: A.Dačić