Prejeli ste se za praznike? Pogledajte koje namirnice su spas

image 3 32

Prirodni probiotici.

Uživanje u čarima praznične trpeze stvara nam trenutni osećaj sreće i zadovoljstva, ali jedenje hrane bogate šećerom i skrobom i unošenje većih količina alkohola kasnije može uzrokovati probavne smetnje, nadutost i malaksalost.

Ovo je doba godine kada smo malo popustljiviji u ishrani nego inače i zbog toga se naš probavni sustav nalazi pod većim pritiskom, pa dolazi do osećaja umora -kaže nutricionistkinja Lusi Miler.

Ona ističe i da je važno pomoći probavi.

image 3 33

„Zdrava probava oslanja se na pravu ravnotežu probavnih enzima za razgradnju proteina, ugljenih hidrata i masti koje konzumiramo. Kada jedete vrlo obilne obroke i više poslastica nego inače, pomozite sebi tako da podstaknete te enzime konzumiranjem odgovarajućih namirnica.“

Nutricionistkinja je navela namirnice koje ne samo da sadrže prirodne probavne enzime već imaju i bezbroj drugih zdravstvenih prednosti, pa će vam pomoći da se osećate energičnije.

Sirovi med

Med je klasična domaća lekovita namirnica koja se vekovima koristi na mnogo različitih načina. Pomaže u ublažavanju gastrointestinalnih problema jer je bogat enzimima i deluje protivupalno, a ima i antimikrobna svojstva i obiluje antioksidansima i mikronutrijentima.

Ali tako će delovati samo ako ga jedete sirovog – odnosno ne izlažete ga visokim temperaturama (kao što je pečenje u kolačima ili dodavanje u vrući čaj). Jedino med koji nije bio podvrgnut nikakvoj toplotnoj obradi zadržava sve svoje enzime, vitamine, minerale, piše zadovoljna.rs.

image 3 34

Banane

Banane takođe sadrže topivo vlakno pod nazivom pektin koji normalizuje rad creva tako što deluje kao prebiotik, hraneći dobre bakterije i podstičući njihov rast i aktivnost.

Takođe, veliki sadržaj kalijuma i magnezijuma pomaže da se poboljša zdravlje probavnih bakterija, da se smanji upala u telu i održava ravnoteža tečnosti u telu.

image 3 31

Kefir

Kefir, inače poreklom s Kavkaza, pripremljen je od svežeg fermentiranog ovčjeg, kozjeg ili kravljeg mleka i izvrstan je proizvod za poboljšanje rada creva jer sadrži milione probiotika.

Lako ga je dodati u ishranu i vrlo je svestran, pa ga možete koristiti kao zamenu za jogurt u smutijima, filovima ili prelivima za salatu.

image 3 35

Kiseli kupus

Kiseli kupus bogat je vitaminima, mineralnim solima i amino-kiselinama, što ga čini snažnim saveznikom za dobrobit creva jer podstiče probavu i jača crevnu floru. Zahvaljujući mlečnoj kiselini koju sadrži, kiseli kupus je zapravo svojevrsni prirodni probiotik, a pritom je i sezonska namirnica.

image 3 37

Jabukovo sirće

Još jedna namirnica koja obiluje antimikrobnim sastojcima jeste jabukovo sirće. Sadrži sirćetnu kiselinu, bakterije mlečne kiseline i vitamine B, što ga čini korisnim probiotikom za zdravlje creva.

Njegova prirodna kiselost može pomoći u razgradnji hrane u želucu, a možete ga piti samostalno ili kao dodatak u jelima. Najveća prednost njegove konzumacije jeste ubrzan metabolizam i ublažene probavne smetnje kao što su nadutost ili zatvor, a pomaže i kod gorušice.

image 3 36

Za kraj, ako ste ovih dana pojeli previše, važno je povećati hidrataciju i piti puno vode jer to omogućava jetri i bubrezima da olakšaju eliminaciju otpadnih materija. Takođe, povišen unos vode, koja ne sadrži kalorije, pomoći će u elimininaciji toksina i podstaći će osećaj sitosti, što će sprečiti dalje prejedanje.

U slučaju usporene probave, odgovarajuća količina vode uz obroke pogodovaće delovanju želudačnih sokova: idealna doza je 1-2 čaše vode po obroku, piše luftika.rs.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: pixabay,
Autor: K.Marković / zadovoljna.rs