Kao iz bakine kuhinje: Recept za najlepšu slavsku pogaču

pogaca

Jedna od najlepših pogača koje možete da pripremite za svečanu slavsku trpezu jeste pogača koja miriše na puter, a koja je uz to i veoma dekorativna.

Sećam se da su od moje majke pamuk pogaču naručivali svi rođaci za razne zgodne prilike.

pogaca 1

Sastojci:

700 g mekog brašna tip 400

350 ml vode

1 suvi kvasac

1,5 kašičica soli

1 kašičica šećera

100 ml ulja

100 g maslaca

susam

kim

1 jaje

5 kašika mleka ili 2 kašike maslinovog ulja

Capture 4

Priprema

Kvasac i šećer stavite u šolju tople vode, promešate i ostavite 10 minuta da nadođe.

Od brašna, ulja, soli I vode s kvascom zamesite testo tako da se ne lepi za ruke, pokrijte i ostavite 45 minuta da naraste.

Kada se testo podigne, podelite ga na šest loptica. Svaku lopticu razvucite u krug, pa svaki krug premažitte maslacem, te ređajte jedan preko drugog. Poslednji krug nemojte premazati. Složeno testo razvucite u veći krug, te ga razdelite na 16 delova – pa svaki urolajte u kiflice.

Okrugao kalup premažite maslacem ili uljem, te naređajte kiflice po želji jednu do druge. Ovu pogaču zapravo možete sami da iskreirate po svojoj želji – da u sredini recimo napravite cvet ili pak pletenicu. Prekrijte je krpom i ostavite 30 minuta.

Razmutite jaje, dodjte mu mleko ili maslinovo ulje, pa celu pogaču prmažite i pospite susamom, a po želji i kimom. Pecite pogaču na 200 stepeni 30 minuta, prenosi Zadovolja.rs.

PROČITAJTE I:

Foto: youtube/praktičnažena,
Autor: A.M.