Login/Registracija

RECEPT KOJI SU SVI ČEKALI: Najukusnija čokoladna torta!

Čokoladna torta ili čokoladni gato (od francuskog: gateau au chocolat) jeste kolač kom aromu daje čokolada, odnosno kakao prah.

Danas su među popularnijim tortama sirove, bez brašna, ali neke stvari se nikad ne menjaju koji god trend da naiđe. Čokolada, odnosno kakao prah u srži je ove poslastice koja je omiljena milionima širom sveta. Čoko torta uvek je sjajna ideja kad hoćete da obradujete nekoga jer malo ko može da joj odoli.

Sastojci:

-200 g crne čokolade

-200 g mlečne čokolade

-225 g putera

-200 ml mleka

-250 g keksa

Priprema:

Kalup za tortu obložite prozirnom folijom. Pomešajte puter sa obe vrste čokolade i mlekom i otopite na pari. Povremeno mešajte, a zatim sklonite sa vatre kada bude potpuno glatko. Ostavite da se ohladi oko 10 minuta. Izlomite keks na srednje komade u veliku činiju. Prelijte oko 3/4 čokoladne smese preko izlomljenog keksa i mešajte dok se komadi ne natope.Polovinu preostale čokolade sipajte na dno pripremljenog pleha i ravnomerno rasporedite špatulom, pazeći da smesa uđe u uglove.

Sipajte otprilike polovinu smese sa keksom u pleh i ravnomerno rasporedite, čvrsto pritiskajući površinu lopaticom ili kašikom da biste isterali sav vazduh. Kašikom dodajte preostalu smesu sa keksom i poravnjajte. Prelijte preostalom čokoladnom mešavinom i zagladite.

Ostavite u frižideru dok se ne stegne, oko tri sata. Kada se stegne, izvadite iz pleha i skinite prozirnu foliju. Isecite na parčad i uživajte. Čuvajte do tri nedelje u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru, piše Nova S.

Prijatno!

Foto: pixabay.,
Autor: A. Milinković