Omiljena poslastica u Vojvodini pravi se već 2 veka i posvećena je ženskom karakteru

donut ga80ff47a3 1920

Kolač ženska ćud bila je jedna od omiljenih poslastica Vojvođana. Potiče još iz 19. veka. Obavezno se sekao na jednake kocke i servirao na belim porculanskim tanjirima.

Poneo je i zanimljive nazive damen kapric ili žensko jogunstvo. Vrlo jednostavno se pravi i za njega vam nije potrebno mnogo novca, a ukus je neverovatan. Ovaj vanvremenski klasik je prosto neodoljiv, zato obavezno morate da ga probate!

Sastojci:

-1 šolja mleka,
-12 -14 kašike šećera,
-10 gr kvasca,
-1 kašika masti,
-4 žumanceta,
-2,5 šolje brašna,
-rendana kora limuna,
-pekmez od kajsija ili malina, ribizli ili džem,
-4 belanceta,
-1 kašika soka od limuna.

cake
Foto: Printscreen youtube

Način pripreme:

Staviti kvasac da uskisne. Umutiti mast sa šećerom, žumancima i korom limuna. Ostaviti da kisne 1 sat u tepsiji. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečeno premazati pekmezom i snegom od belanaca.

Palet nožem ili kašikom napraviti talase pa staviti da se još malo zapeče – oko 5 minuta, da vrhovi postanu zlatno-braon.

Prijatno!

Foto: Pixabay/Printscreen youtube,
Autor: A.Dačić/Luftika.rs