Login/Registracija

Junetina u vinu po receptu OPERSKE PEVAČICE

Sa ovim jelom lako se podmažu glasne žice, bar kako tvrdi operska pevačica Branislava Podrumac koja je u emisiji „Praktična žena“ predstavila recept za juneća rebra u vinu. 


Po uzoru na majku kuvaricu, pevačica je demonstrirala svoje kulinarsko umeće i otkrila tajnu obroka koji će vas oduševiti na prvi zalogaj.

Sastojci:

  • 1,5 kg junećih rebara
  • 750ml crnog vina
  • 400g pečuraka
  • 100g slaninice
  • Jedan beli luk
  • 1/2 kg krompira
  • 100g kajmaka
  • manji celer
  • senf, so i biber


Priprema:

Juneća rebra upacovati da odstoje celu noć (so, biber i premazati senfom). Kada započnemo pripremu, prvo propržiti upacovana rebra na tiganju sa jedne i sa druge strane da porumene. Izvaditi iz tiganja i staviti u vatrostalnu činiju. U tiganju gde smo pržili meso staviti celu glavicu belog luka presečenu na pola i te polovine pržiti dok beli luk dobro ne pusti miris. Dodati crno vino da se dobro pokupi ta karamelizirana tečnost. Posuti po mesu. Dodati jos dosta vina, sigurno dva prsta. Da skoro pliva u vinu. Dobro zatvoreno i ušuškano meso staviti u predhodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Peći koliko je teško. Ako je jedan kilogram sat vremena. Pre no što istekne vreme pečenja, u tiganju propržiti slaninicu sa pečurkama. Kada otkrijemo pečeno meso posuti i tu smesu po njemu i jos malo vratiti u rernu. Kao prilog pire krompir sa rendanim celerom i kajmakom: skuvati krompir i izrendati celer, pa izmiksati u pire i na kraju dodati kajmak pa izmešati varjačom.

Detaljniji način pripreme

Foto: Printcreen,
Autor: I. Ankić