IDEJA ZA NEDELJNI RUČAK: Potaž od karfiola

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealni su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji je bolji način za to od domaćih hranljivih supa, čorbi i potaža?

Iz tog razloga City Magazine prenosi recept za kremasti potaž od karfiola koji hrani i greje telo i jača imunitet.

pea soup gb121e6aab 1920

Potrebno je:

– pola glavice karfiola srednje veličine

– 1 šaka prokelja

– 2 krompira

– pola luka

– 2 kašike neutralne pavlake

– 1 mali komad putera

– 4 jajeta (opciono)

– 2 kašike bundevinog ulja

– 1 kašika maslinovog ulja

– začini po ukusu

Priprema:

Operite, očistite i isecite karfiol i prokelj na sitne komade. Krompir oljuštite i isecite na komade.

Na maslinovom ulju (jedna kašika) propržite luk, pa dodajte karfiol, krompir i prokelj. Zatim postepeno dodajte oko 1 litar vode. Kada provri, pustite da se supa kuva na umerenoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. piše Nova S.

soup g619edc703 1920

Po želji u međuvremenu pripremite poširana jaja.

Kada su svi sastojci omekšali, izmešajte ih štapnim mikserom. Zatim u potaž umešajte puter, neutralnu pavlaku i začine po ukusu. Sve dobro izmešajte, pa ako potaž nije dovoljno kremast, dodajte još malo neutralne pavlake.

U tanjir prvo stavite poširano jaje (po želji), pa polako sipajte potaž. Sve prelijte bundevinim uljem i poslužite.

Prijatno!

Foto: pixaby,
Autor: A. Milinković