PRAVA JESENJA POSLASTICA: Ukusne knegle sa šljivama!

Najbolje testo je ono od krompira, koji treba kuvati u ljusci i ručno pasirati, a ne mikserom. Krompir se kuva u ljusci da bi bio manje voden. Samim tim, nije potrebno mnogo brašna. Testo ne treba da bude previše tvrdo, zbog toga morate biti pažljivi sa količinom brašna.

dumplings 5031208 1920

Knedle sa testom od krompira

Sastojci:

1 kg krompira,

1 kašika omekšalog putera,

2 žumanceta, prstohvat soli,

4 kašike griza,

250-350g oštrog brašna,

30 šljiva, 200 g prezli,

1 dl ulja za prženje,

2 kesice vanilin šećera

Priprema: Knedle sa šljivama se spremaju tako što se krompir opere, stavi se u šerpu i kuva se oko pola sata od trenutka kada voda proključa. Ako možete, izaberite krompir koji je slične veličine kako bi svi bili ravnomerno skuvani.

cookies 6009734 1920

Kada se krompir skuva, ispasirajte ga i dodajte žumanca, so i puter. Promešajte, zatim dodajte griz i oko 250 grama brašna i od toga umesite testo. Testo treba da bude kompaktno i ne bi trebalo da se lepi.

Napravite valjak i uz pomoć brašna oblikujte tridesetak knedli. Kuvajte ih u kipućoj vodi nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu. Ispržite prezle na zagrejanom ulju i uvaljajte knedle, piše Nova S.

Foto: pixabay,
Autor: A. Milinković