Login/Registracija

Ovako organizam reaguje kada ne pijete dovoljno vode

Ovo su pokazatelji da ne unosite dovoljno vode tokom dana.


Da bismo utololi žeđ, najbolje je posegnuti za čašom obične negazirane vode. Ali ovaj prirodni izvor zdravlja mnogi često zaboravljaju da uvrste u svakodnevnu rutinu.

Mnogi ne obraćaju previše pažnje na reakciju tela kada mu nedostaje voda i time nanose veliku štetu svom organizmu.

Znakovi na koje bi trebalo obratiti pažnju su sledeći:

Suva usta

Najočigledniji znak žeđi manifestuje se kroz suvoću usta, jezika i usne duplje. Ali ako vam su usta suva, znači da je vaše telo već dehidrirano.

Da li ste ikada preterali sa alkoholom i da li se sećate koliku potrebu ste imali za vodom jutro nakon toga? Trebalo bi da slušate svoje telo i zadovoljite njegove potrebe.

Isušena koža

Koža je najveći organ, kome treba mnogo vode da bi radio ispravno. Isušena i nadražena koža jedan je od prvih znakova potpune dehidratacije, koja može da dovede do ozbiljnih posledica. Nedovoljno vode smanjuje mogućnost tela da se znoji i tako izbaci toksine iz organizma.

Suve oči

 Nedostatak vode manifestuje se i kroz suvoću očiju, koje zbog toga postaju crvene. Nemogućnost vlaženja očiju naročito će stvoriti probleme osobama koje nose kontaktna sočiva.

Bol u zglobovima

Hrskavica i leđni diskovi sadrže čak 80 odsto vode. Ako želimo da sprečimo neprijatno trenje kostiju prilikom svakog koraka, skakanja, vežbanja i trčanja, trebalo bi da pijemo odgovarajuće količine vode.

Smanjenje mišićne mase

Mišići takođe sadrže značajne količine vode. Manje vode u telu automatski je povezano i sa smanjenjem mišićne mase. Redovino ispijanje vode pre, tokom i nakon vežbanja daće telu gorivo da izdrži napore i smanji posledice treninga.

Osećaj umora

Pospanost, umor i letargija dodatni su simptomi nedostatka vode u telu. Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, telo mora da je pozajmi od drugih dostupnih organa, zbog čega se osoba oseća loše, pa se sporije i oporavlja od bolesti.

Napadi gladi

Dehidriranost vara mozak, pa on šalje signale telu da je gladno. Napadi gladi se dešavaju u svako doba dana i noći, a bude čak i iz sna. Ali konzumiranje hrane bez odgovarajuće hidracije usporava metabolizam i podstiče stvaranje masnih zaliha na telu.

Loša probava

Girušica je samo jedan od signala preterane količine kiseline u želucu kao posledice nedostatka vode. Voda vlaži probavni sistem, a odgovarajuće količine sprečavaju probleme u crevima, kao i pojavu zatvora.

Smanjena potreba za odlaskom u toalet

Manjak vode u telu utiče i na potrebu mokrenja. Ako ne idete u toalet barem četiri do sedam puta tokom dana, pijete premalo vode. Tamnija boja mokraće upućuje takođe da lošu hidrataciju tela.

Znakovi preranog starenja

Nedostatak vode vidljiv je i na licu. Budući da nedostatak vode utiče na suvoću kože, ona postaje izložena prevremenim borama, gubi elastičnost i deluje starije nego što bi trebalo da bude, piše Zadovoljna.hr.

Foto: pixabay,
Autor: G. Online