Imate suvu kožu? Ovih 4 pravila morate da se pridržavate tokom tuširanja

woman 6848753 1280

Ukoliko imate suvu kožu onda već znate da je nega o takvom tipu kože zahtevna. A da li znate da greške koje pravate prilikom tuširanja možda stvari čine još gorim?

Koža postaje suva usled gubitka vode iz površinskog sloja kože, do čega može doći i usled previše kupanja, grubog trljanja kože ili previše vruće vode. Da, dobro ste pročitali.

skincare 1461395 1280

Ključna pravila tuširanja za osobe sa suvom kožom

Da biste sprečili da vaša koža bude suva nakon tuširanja, pridržavajte se ovih pravila.

Skratite tuširanje

Kupanje više od jednom dnevno može ukloniti prirodna ulja sa vaše kože, što će dovesti do isušivanja. Pored toga što bi trebalo da ograničite tuširanje na jednom dnevno, povedite računa da ne traje duže od 10 minuta. Idealno bi bilo da se ograničite na pet do deset maksimalno.

acne 1606765 1280

Smanjite temperaturu

Možda veći problem od dužine tuširanja je temperatura vode. Jako vruća voda dovodi do pucanja površinskog sloja kože i njenog isušivanja. Smanjite temperaturu vode. Idealno bi bilo da bude mlaka.

Koristite kupke bez parabena i sulfata

Još jedan bitan savet – izbegavajte proizvode sa sulfatima i parabenima.

Sulfati se često nalaze u gelovima za tuširanje i šamponima i odgovorni su za uklanjanje prirodnog ulja sa kose i kože što dovodi do iritacije i suvoće kože. Parabeni imaju sličnu ulogu, a često se nalaze u hemijskim proizvodima kao hemijski konzervans za sprečavanje rasta bakterija. Ako proizvod koji koristite sadrži metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben i izobutilparaben, znači da sadrži parabene i na to bi trebalo da obratite pažnju.

face mask 2578428 1280

Pravilo tri minuta

Postoji jedan trik kojim se možete poslužiti da biste bolje hidrirali kožu pose tuširanja i zove se pravilo tri minuta. U praksi to znači da hidrantnu kremu ili losion nanosite u roku od tri minuta nakon završetka tuširanja. Taj korak je ključan da biste zadržali vodu u koži, jer se nakon tuširanja pore šire zbog pare i vrućine u kupatilu. Čekanje duže od tri minuta kako biste naneli hidrantnu kremu nakon tuširanja izazvaće gubitak te vlage u vašoj koži.

Postoje i prirodna rešenja za suvu kožu tela

Dobar saveznik u borbi sa suvom kožom mogu biti i prirodni sastojci poput kokosovog ulja.

Studija iz 2014. godine otkrila je da je kokosovo ulje bezbedno i efikasno za tretiranje suve kože, a utvrđeno je da značajno poboljšava hidrataciju i povećava broj lipida (masti) na površini kože. Još jedno istraživanje iz 2016. godine otkrilo je da kokosovo ulje sadrži zasićene masne kiseline koje imaju svojstva omekšavanja.

Za pojedine suve tačke na telu možete koristiti i med, koji ima antiflamatorna svojstva i može pomoći da se koža smiri i nahrani.

Foto: pixabay,
Autor: Zadovoljna