Login/Registracija

Najzanimljivije grčke plaže koje treba videti bar jednom u životu

Tirkizno more, kristalno čisto, dugačke peščane obale i zadivljujuće pejzaže naći ćete na gotovo svim destinacijama u Grčkoj. Ipak, ove plaže su nešto drugačije, bilo da želite da se opustite na suncu pred zalazak za pamćenje, da vidite nešto drugačije ili da istražite obalu baveći se vodenim sportovima.

Svaka od plaža na ovom spisku je destinacija (i atrakcija) za sebe i s pravom na listi najlepših mesta u Grčkoj.

Elafonisi (Krit)

Neke od najlepših plaža u Grčkoj nalaze se na ostrvu Krit, a Elafonisi je poznata po svom ružičastom pesku. Nalazi se u regionu Hanije, na 76 km udaljena od grada Hanije. Voda je mirna, a zaliv zaštićen od jakih vetrova, bez obzira u koje doba dana posetite plažu. To je zaštićeno područje Natura 2000, koje osigurava zaštitu životinja i njihovih prirodnih staništa u cilju očuvanja biodiverziteta.

Sakariniko (Milos)

Izgleda kao da bi trebalo da bude na drugoj planeti sa svojim belim stenama čudno oblikovanim vetrovima i vodom, ali Sarakiniko se nalazi na severnoj obali ostrva Milos. Okružena je morem u nijansama od potpuno prozirne i safirne do smaragdno zelene.

Fanari (kod Soluna)

Plaža Fanari je peščani sprud i nastavak Potamos plaže, ulazi duboko u more i ostavlja utisak da ste na pustom ostrvu. Okružena je morem, a kupačima se preporučuje oprez zbog jakih struja.

Navagio (Zakintos)

Čuvena plaža na Zakintosu prepoznatljiva je po slikovitoj olupini broda, zbog čega je zovu i „Plaža brodoloma“. Nalazi se u zalivu, nepristupačna i zanimljiva dovoljno da opravdava to ime.

Balos (Krit)

Jedna od najlepših i najfotografisanijih plaža na celom Kritu, Balos je predivno osamljena plaža, dostupna samo čamcem ili vožnjom neravnim putem do vrha staze, nakon čega sledi 20-minutna šetnja. Ali vredi svih usputnih muka kad dođete rano da biste sami uživali u kupanju u prozirnim tirkiznim vodama koje uokviruje beli pesak prošaran ružičastim.

Porto Katsiki (Lefkada)

„Katsiki“ na grčkom znači „koza“, možda zato što su potrebne određene veštine i upornost da se prošetate do ove dugačke peščane plaže na ostrvu Lefkada i spustite se dugim stepenicama, ali vredi. Najpoznatija plaža Lefkade okružena je strmim liticama, a prekrivena belim kamenčićima koji moru daju nestvarnu svetlo plavu boju.

Crvena plaža (Santorini)

Santorini je najpoznatiji po belim selima i pogledu na zalazak sunca, ali njegov vulkanski pejzaž takođe donosi neke neobične plaže. Na ostrvu postoji nekoliko vulkanskih plaža sa crnim peskom (dve glavne su Perisa i Kamari), ali za nešto sasvim drugačije postoji Crvena plaža u Akrotiriju gde se karakteristične litice boje rđe susreću sa uskovitlanim zelenkastim morem.

Mirtos (Kefalonija)

Plaža Mirtos na ostrvu Kefalonija leži između brda i na listi najboljih plaža na svetu više od deset godina zaredom. Svake godine Mirtos dobija Plavu zastavu, a okružena je impresivnim belim liticama s bujnom vegetacijom. Simbol je Kefalonije i jedna od najfotografisanijih plaža Grčke.

Voidokilia (Peloponez)

Nalazi se na poluostrvu Peloponez, u regionu Mesinija, samo oko 3 km od grada Pilosa, jednog od najživopisnijih istorijskih gradova u Grčkoj. Do nje se dolazi s glavnog puta laganom vožnjom duž maslinjaka. Znaćete da ste stigli vidite peščane dine i zamak na vrhu brda.

Mermerna plaža (Tasos)

Pogađate kako je Mermerna plaža (Marble Beach poznata i kao Saliara) dobila ime – šljunak podseća na mermer. Kamenje je tako glatko i svetlo da kristalno čista voda postaje intenzivne smaragdne boje, odražavajući gustu vegetaciju koja okružuje plažu. Mala egzotična plaća nalazi se na severnoj obali Tasosa.

Foto: Pixabay,
Autor: A.D./Nova.rs