Login/Registracija

Naučnici konačno RASKRINKALI najveći srpski mit o krompiru

Krompir je česta namirnica na srpskim trpezama, ali vlada mišljenje da dosta goji i da remeti šećer u krvi. Međutim, nauka nam pokazuje upravo suprotno.

Naučnici su otkrili iznenađujuću zdravstvenu korist krompira – kako se ispostavilo, neverovatno su bogati hranljivim materijama i mogli bi biti ključni za mršavljenje, prema novoj studiji istraživača iz Penington centra za biomedicinska istraživanja u Luizijani.

Korenasto povrće se dugo smatralo previše štetnim za ljude sa insulinskom rezistencijom, a nekada se smatralo da doprinosi dijabetesu tipa 2. Ali, pošto je skrob u takvom povrću niskokaloričan, ali veoma zasitan, istraživači su otkrili da može doprineti smanjenju struka.

Studija je obuhvatila 36 ljudi starosti između 18 i 60 godina koji su bili gojazni ili su imali insulinsku rezistenciju. Učesnicima su date dve različite ishrane, obe bogate voćem i povrćem i zamenili su 40 odsto tipične potrošnje mesa pasuljem, graškom ili krompirom.

-Ključni aspekt naše studije je da nismo smanjili veličinu porcija obroka, već smo smanjili njihov kalorijski sadržaj uključivanjem krompira- rekla je Kandida Rebelo, autorka studije.

-Obrok svakog učesnika je bio prilagođen njihovim personalizovanim kalorijskim potrebama, ali zamenjujući deo mesa krompirom, učesnici su bili sitiji i često nisu ni završili svoj obrok- dodala je.

Krompir sadrži vitamin C, vitamin B6, kalijum, magnezijum, folat i vlakna, a takođe je utvrđeno da ima antioksidante. Nakon poređenja hranljivih materija, naučnici su otkrili da je krompir jednako zdrav kao pasulj i grašak.

-Pokazali smo da, suprotno uobičajenom verovanju, krompir ne utiče negativno na nivo glukoze u krvi. U stvari, pojedinci koji su učestvovali u našoj studiji izgubili su na težini- ukazala je profesorka Rebelo, prenosi Zadovoljna.rs.

Foto: Pixabay,
Autor: J. Jović