JAPAN JE ZEMLJA STOGODIŠNJAKA – Tajna je u ishrani bogatoj jodom (FOTO)

japanka sa hranom i podignutim palcem original

Stanovnici zemlje izlazećeg sunca imaju najduži životni vek u svetu. Žene u proseku žive 81 godinu, a muškarci 78 godina. Japanci se ne goje lako. U Japanu je najniži procenat srčanih udara, moždanog udara i malignih bolesti, najmanja je smrtnost od korone…

Nisu samo geni presudni, jer kad se presele na zapad, češće oboljevaju, isto kao i zapadnjaci. Tajna za dobro zdravlje i dug život je u ishrani.

Ishrana stanovnika Japana je uravnotežena, hranjiva i niskokalorična, zasnovana na ribi i plodovima mora. Riba je bogata jodom i omega-3 masnim kiselinama.

Jod je esencijalan mineral za održavanje dobrog zdravlja. Kao osnovni gradivni element hormona štitne žlezde utiče na većinu metaboličkih procesa u organizmu i neophodan je za normalan rast i razvoj svih ćelija i tkiva.

5da84276f367d31a86574b16df60d53a9bcf76ac

Doktor Dejvid Deri rekao je da je jod najbolji antibiotik i antivirotik. U kontekstu činjenice da većina bolesti ili započinje ili se nastavlja upalama koje uzrokuju bakterije i virusi, onda je ovo važna informacija. Naime, svakih 17 minuta krv ponovno cirkuliše kroz tkivo štitne žlezde, u kojem će, ako postoji dovoljna količine joda, bakterije i virusi biti uništeni.

d98e92b76aef7876f19f1540521cd677

Ljudsko telo ne može skladištiti jod, pa je stoga neophodno da se svakodnevno unosi.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da odrastao čovek, da bi izmirio dnevne potrebe za jodom treba da unosi oko 150 mikrograma joda, ali se preventivno dejstvo postiže tek unošenjem većih količna. Opasnosti od toga da ćete uneti previše joda nema, jer ne treba zaboraviti da ljudi u Japanu konzumiraju dnevno 12 miligrama joda, što je desetostruko više od preporuke SZO.

Najbolji izvori joda su alge i morska riba. Sledimo primer Japanaca! Povećajmo unos joda kroz hranu i vodu!

76da999423fd17c0cc55141cca2d3b9c
Foto: Shutterstock/Pintarest,
Autor: N. Pantelić