Login/Registracija

Lekovita biljka koja tera komarce iz dvorišta i poboljšava ukus jela

Ako tražite biljku koja će vas spasiti od dosadnih napasti, komaraca, nana je idealan izbor.

Prema grčkoj mitologiji Menta je bila nimfa koju je progonio pohotni Zevs, a njegova žena Hera ju je u nastupu ljubomore bacila na zemlju. Zevs se tada smilovao i pretvorio ju je u nanu. Od tog trenutka nana je simbol neuhvatljivosti, istine, prenosi zadovoljna.rs.

Nana je odlična začinska biljka koja se često koristi u kulinarstvu. Nana se može uzgajati u dvorištu, a voli duboko, humusno i vlažno tlo. Najbolje uspeva na sunčanim i polusenovitim mestima.

Dovoljno je posaditi nekoliko sadnica, ona će se sama uskoro brzo proširiti. Upravo zato, ako je sadite uz druge vrste, joj treba ograničiti prostor kako ne bi „pregazila“ druge biljke.

Bere se pred samo cvetanje što se događa u različita doba godine. Valja ju osušiti, ali na senovitom mestu.

Sušena nana čuva se u dobro zatvorenim staklenim posudama na tamnom mestu od 9 do 12 meseci. Nanu ne bi smele da konzumiraju trudnice, dojilje, mala deca, dojenčad, ljudi alergični na mentol i oni koji imaju problema sa želučanom kiselinom.

Prevelike količine čaja od nane mogu izazvati proliv, grčeve, bol u mišićima, osip i pospanost. Eterično ulje ne sme doći u kontakt s očima.

Foto: pixabay,
Autor: T. Bogavac/Zadovoljna.rs