Login/Registracija

Do sada ste živeli u zabludi: Nutricionista otkrio da li krompir zapravo goji

potato soup 2152265 1280

Jedite ga slobodno bez griže savesti, ali bitno je kako i koliko.

Krompir je u srpskim domovima jedna od omiljenih namirnica, ali isto tako je mnogima i omražena jer se najviše povezuje sa gojaznošću.

Međutim, nutricionista Strahinja Kukić je na svom Instagramu srušio najveću zabludu da krompir goji. Kako je rekao, krompir je doslovno demonizovan poslednjih godina.

noodles 516635 1280

-A krompir kada je kuvan je jedna vrsta prebiotika. On kad se malo prohladi, unutra postane kao prebiotik. Da ne gnjavimo komplikovanim izrazima. Krompir hrani dobre bakterije u crevima. I to je osnova – kaže dr Kukić koji ima i savet za sve nas.

-Ja često preporučujem da uzmete za večeru malo krompira, malo zelja, ulja. To je naša stara večera.

Ukoliko je krompir kuvan u ljusci ili pečen u ljusci ima i niži glikemijski indeks i pomaže da se ishrane dobre bakterije u crevima (pod uslovom da je prohlađen). Za osobe koje imaju tegobe sa varenjem ne preporučuje se da se krompir, čak i u tom obliku, kombinuje sa namirnicama životinjskog porekla – napisao je on.

ukrainian dill potatoes 2652561 1280

Da krompir ne goji, potvrdila je i dr Sidhant Bhargava, a piše Healthshots.com.

Krompir možete jesti umereno i on neće izazvati gojenje – napisala je ona na Instagramu i razbila mit da krompir ima loš uticaj na liniju.

-Krompir nije razlog za povećanje telesne težine. Sada znate da ne krivite krompir za vašu kilažu i budite sigurni da ga možete konzumirati. Ako ga jedete jednom dnevno kao povrće, to je sasvim u redu. Ali ako ga jedete u vidu pomfrita sa masnim hamburgerom i mlečnim šejkom, a kažete da ste se ugojili zbog pomfrita, varate se. Da, krompir ima u sebi ugljene hidrate i visok glikemijski indeks, ali ako ga jedete umereno, možete ga uključiti u ishranu -kaže ona.

(Zadovoljna)

Foto: pixabay,
Autor: A.M.