Kako sprečiti i ukloniti tamne mrlje od urasle dlake?

shave 360312 1280

Urasle dlake se mogu pojaviti nakon brijanja, čupanja ili depilacije voskom, a uzrokovane su zakrivljenim rastom dlačica, koje ostaju zarobljene ispod kože umesto da izbijaju na površinu kroz pore.

Ponekad se ovaj problem može javiti nezavisno od depilacije, ali je depilacija svakako najčešći uzrok što dokazuje i činjenica da se urasle dlake najčešće javljaju na područjima sa kojih često uklanjamo dlačice..

Prvi znaci po kojima možete primetiti da je dlaka počela da raste ispod koža su male kvržice, koje se nazivaju i papule – često crvenkaste boje na površini kože. Ako odmah ne primetite da dlaka nije izašla na površinu kože, sledećeg jutra ova kvrga bi mogla biti znatno veća – pa čak i bolna na dodir.

young woman 2211243 1920

Tamna pigmentacija je rezultat odgovora organizma na upalu. Ako dođe do nakupljanja bakterija u zarobljenom folikulu, telo će pokrenuti odbrambeni mehanizam, a rezultat će biti punjenje gnojom – u tom trenutku se stvara upalna reakcija za koju je često potrebno mnogo vremena da se potpuno zaleči.

Područje oko urasle dlake može biti bolno na dodir, otečeno i crveno, a često se javlja i jači osećaj svraba – pri čemu se situacija pogoršava ako se upustite u samorešavanje situacije „kopanjem“ i istiskivanjem kvržice.

Kao odgovor na inficirani folikul, telo stimuliše prirodnu odbrambenu reakciju kože, što uključuje povećanu proizvodnju melanina – zato koža oko urasle dlake (kao i oko bubuljica ili drugih povreda na telu) postaje tamnija.

Za razliku od drugih tipova hiperpigmentacije, ova vrsta fleka nije uzrokovana UV zračenjem, već inflamatornom reakcijom, pa otuda i naziv proceduralna pigmentacija.

converse 5346377 1280

Kako izbeći urasle dlake?

Iako se urasle dlake mogu desiti svakome, neki ljudi su im znatno skloniji. Pre svega, reč je o osobama čija je dlaka gusta, čvrsta, gusta i kovrdžava – jer teže izbijaju na površinu kože i mnogo su sklonije „uvrtanju” u fazi rasta.

Osim toga, urasle dlake se češće pojavljuju na bikini zoni i u predelu prepona nego bilo gde na telu, jer su dlake u ovoj regiji grublje, a koža veoma tanka i osetljiva. Uski donji delovi garderobe sa grubim ivicama, pojačano znojenje i iritacija od nošenja neudobne odeće mogu dodatno pogoršati postojeće urasle dlake i doprineti nastanku novih.

person 602971 1280

Kada je u pitanju prevencija – redovan piling pre depilacije pomoći će u uklanjanju mrtvih ćelija kože i čišćenju pora, što će olakšati izlazak dlake iz folikula na površinu kože, dok će vlaženje kože pomoći da se dlake omekšaju – što dodatno smanjuje verovatnoću urastanja kose.

Urasle dlake se mogu ukloniti kod kuće – ali samo ako nisu inficirane, otečene i pod aktivnom upalom. Topli oblozi i blagi piling pomoći će omekšavanju kože i otvaranju pora, a sterilna pinceta ili igla biće dovoljni da se vrh dlake povuče iznad kože.

Važno je da ne probušite kožu i ne izazovete krvarenje, već samo oslobodite ivicu dlake. Ako je došlo do upale, infekcije, suppurationa folikula, a okolina je otečena, bolna i crvena, pametnije je otići lekaru, koji će očistiti celo područje i sprečiti da se infekcija ne širi.

Pored redovnog pilinga i hidratacije kože, trajno uklanjanje dlaka laserskim tretmanima takođe može pomoći. Termičko ili svetlosno oštećenje folikula će uspavati koren dlake i značajno odložiti njegov rast, što će prorediti dlaku na tretiranom području i tako smanjiti verovatnoću ponovnog rasta.

Kada je reč o lečenju pigmentacije koja ostaje na koži nakon uraslih dlačica, tu pre svega pomažu, hemijski piling i proizvodi na bazi retinoida. Osim što će ubrzati obnavljanje ćelija i pomoći koži da otkloni oštećenja, stimulisaće prirodni sjaj kože – a rezultat će biti ujednačeniji ton i manje vidljiva hiperpigmentacija.

NE PROPUSTITE I:

Foto: Pixabay,
Autor: Grand