Najbolji psi čuvari: Sa ovih 10 rasa nema greške, a ideali su i za porodice

friends 3042751 1280

Neki psi se rađaju sa instinktima da deluju kao psi čuvari, a razvijaju snažan osećaj lojalnosti vama i vašoj porodici, veoma su budni, pažljivi i poslušni. Idealan pas čuvar je obično velik, neustrašiv i reaguje na obuku.

Evo 10 rasa pasa koji su sjajni zaštitnici i pratioci.

Akita

Akite su jedna od najlojalnijih rasa pasa. Uzgajana za čuvanje kraljevske porodice i plemstva u feudalnom Japanu, ova hrabra i budna rasa je prirodno sumnjičava prema strancima. Akite će paziti na vas i vašu porodicu u svakom trenutku. Ozbiljno shvataju taj zadatak i obično će obavljati svoju dužnost čuvanja sa malo ili bez obuke, ali će im biti potrebna obuka poslušnosti i odgovarajuća socijalizacija kako bi se sprečila nepotrebna nepokolebljivost ili agresija.

akita 2534986 1280

Belgijski ovčar – malinoa

Belgijski malinoa je omiljena vrsta policijskih i vojnih jedinica zbog svoje agilnosti, sposobnosti traganja i spasavanja. Ovaj pas ima visok nivo energije i kada ima zadatak uspešno ga izvršava. Mora doduše da dobije specijalizovanu obuku i odgovarajuću socijalizaciju da bi se opustio u novim ili nepoznatim situacijama. Takođe, mora imati dosta fizičke aktivnosti svakog dana.

Tibetanski mastif

Tibetanski mastif je vrhunski pas čuvar. Niko ne prolazi pored ovog džinovskog, budnog, moćnog i zastrašujućeg psa. Kroz istoriju, ovaj tibetanski pas čuvar štitio je karavane ljudi i stada na Himalajima od vukova i snežnih leoparda. Danas je tibetanski mastif i dobar pas za porodicu, ali ima tendenciju da ne veruje strancima. Takođe mu je potrebna obuka i socijalizacija.

Bulmastif

Sam izgled ove velike rase može biti zastrašujući za uljeze. U stvari, ovaj pas je prirodno ljubazan prema svojoj porodici, što ga čini odličnim pratiocem. Bulmastif je rođeni zaštitnik kome je potrebna posebna obuka da bi ojačao svoje prirodne instinkte čuvanja.

cane corso 4044836 1280

Cane Corso

Cane corso je italijanska rasa pasa koja se istorijski koristila kao pas čuvar, ratni pas i lovac. Njegova veličina, teška građa i jaka vilica deluju zastrašujuće, a rasa poseduje zaštitnički instinkt. Njegova obuka treba da se fokusira na poslušnost i usavršavanje svojih prirodnih veština.

Nemački ovčar

Nemački ovčar je još jedna intenzivna, aktivna rasa koja se favorizuje kao policijski ili vojni pas. Ova rasa pokazuje dubok osećaj lojalnosti prema članovima svoje porodice, a kao i kod drugih pasa čuvara, obuka je presudna da bi se ovi fokusirali kako treba na taj zadatak. Ovaj pas takođe treba oko dva sata vežbanja dnevno.

Doberman

Kroz istoriju, dobermani su nosili reputaciju agresivne rase, i znaju da budu nezgodni kad osete opasnost, ali s članovima porodice svog vlasnika su nežni i poslušni. Doberman će takođe dobro da vas štiti sa malo ili čak bez formalne obuke. Pomoću strukturiranog programa obuke, možete lako poboljšati njegove veštine i pretvoriti ga u odličnog psa čuvara.

Komondor

S karakterističnim „dredovima“, komondor možda deluje „blentavo“. Međutim, ne dozvolite da vas izgled zavara. Komondor je veliki, snažan i hrabar radni pas koji se u Mađarskoj koristio za čuvanje stoke i imovine. Jako je rezervisan sa strancima, a njegov karakter možete oblikovati strukturiranim programom obuke. Socijalizacija će biti od suštinskog značaja.

Rodezijski ridžbek

Odgajan kao lovački pas za krupnu divljač i lavove, rodezijski ridžbek je vrlo lojalan svojoj porodici. Ovaj pas je simpatična i plemenita rasa koja će vam biti sjajan pratilac. Nije mu ni potrebna obuka pasa čuvara, jer tako previše pojačava svoje instinkte zaštite. Međutim, osnovna obuka poslušnosti je neophodna – mora da naui da vas sluša i sledi vaše komande.

Rotvajler

Rotvajler je još jedna rasa koja važi za agresivnu, ali ako vam rotvajler veruje, biće odan i nežan prema vama. Obično su oprezni sa strancima dok ne potvrde da osoba ne predstavlja pretnju. Ovaj pas može postati odličan pas čuvar ako je adekvatno obučen. Potrebna mu je socijalizacija, obuka i zadatak koji pokreće njegove svakodnevne aktivnosti.

BONUS VIDEO: Dragana Katić dobila poklon na snimanju „Nikad nije kasno“

NE PROPUSTITE I:

Foto: Pixabay,
Autor: Grand