Posle ovakvog domaćeg kečapa nećete ni pomisliti da odete u market

vegetables 4457145 1280 1

Jednom kada isprobate ovaj fantastičan recept za domaći kečap, vrlo verovatno da više nikada nećete pomisliti da kupite ovakvu vrstu proizvoda od paradajza u marketu.

Sastojci:

-1 kg paradajza,

-1 glavica crnog luka, sitno seckana,

-2 čena belog luka, sitno seckana,

-1 šolja (240 ml) jabukovog sirćeta,

-1/2 šolje (100 g) šećera,

-1/2 šolje (120 ml) vode,

-1 kašika soli,

-1/2 kašičice mlevenog crnog bibera,

-1/2 kašičice kvasca,

tomato 3900264 1280

-1/2 kašičice aleve paprike,

-1/4 kašičice kajenskog bibera,

-1/4 kašičice mlevenog korijandera.

Priprema:

Paradajz operite i presecite na četvrtine. Stavite u veliki lonac sa vodom i kuvajte 2-3 minuta dok koža ne počne da se ljušti. Zatim stavite paradajz u sasvim hladnu vodu da se ohladi, oljuštite ga i sitno naseckajte.

U velikom loncu zagrejte malo ulja na srednjoj vatri. Dodajte sitno seckani crni i beli luk i pržite dok ne postanu mekani i staklasti, oko 5-7 minuta.

salt 5809911 1280

Dodajte naseckani paradajz u lonac sa lukom i kuvajte na srednjoj vatri oko 15-20 minuta dok paradajz ne omekša i smesa se ne zgusne.

Izblendajte smesu dok ne postane potpuno glatka, pa je vratite u lonac i dodajte jabukovo sirće, šećer, vodu, so, biber, kvasac, papriku, kajenski biber i korijander. Dobro promešajte.

bread 166825 1280

Kuvajte na niskoj vatri uz povremeno mešanje oko 30-45 minuta, dok se kečap ne zgusne do željene gustine. Ako je previše gust, dodajte malo vode; a ako je previše redak, nastavite da kuvate dok ne postignete željenu gustinu.

Na kraju po potrebi dodajte još začina ili šećera.

tomato 885168 1280

Ostavite da se ohladi, pa prespite u čiste sterilisane tegle i čuvajte u frižideru do nekoliko nedelja.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

PROČITAJTE I:

Foto: Pixabay,
Autor: A.Dačić/Luftika.rs