Tajna savršene makovnjače je u staroj bakinoj svesci

breakfast 3446298 1280

Vešte bakine ruke koje mese testo, ostavljaju ga na toplom čekajući da se udvostruči – često nam je to izgledalo prekomplikovano da i sami napravimo sočnu štrudlu s makom. Ali ovu poslasticu može zaista da napravi svako, uz pravi recept.

Sastojci za testo:

-1 kg glatkog brašna,

-50 g kvasca,

-200 g šećera,

-6 žumanaca,

-150 g putera,

-2-3 kašike ruma,

-prstohvat soli,

-500 ml mleka,

-korica pomorandže ili limuna.

apple strudel 2788527 1280

Sastojci za fil:

-700 g maka (sitno mlevenog),

-malo mleka,

-malo putera,

-šećer,

-vanila,

-1 kašika ruma,

-suvo grožđe ili brusnice natopljene u rumu (po želji),

-6 belanaca.

Priprema testa:

Kvasac ostavite da se diže u malo toplog mleka. Za to vreme dobro izmiksajte žumance sa šećerom, rumom i puterom.

pastries 1469681 1280

U smesu s jajima tada dodajte brašno, koricu pomorandže i dignuti kvasac, pa uz postupno dodavanje mleka, zamesite meko testo. Mesite ga neko vreme, mora se mesiti dok se ne naprave mehurići prilikom mešenja i treba da bude meko (otprilike kao za picu). Možda će vam trebati malo više mleka ili brašna, pripazite samo da testo ostane meko i ne gnjecavo (ali ostaće lepljivo).

Testo ostavite da se diže otprilike sat-dva (u toplom prostoru), dok se ne udvostruči u veličini. Nakon toga podelite ga na 8 ili 5 delova (zavisno od toga koliko makovnjača želite) i oblikujte hlepčiće, pa ih opet ostavite da se dižu na toplom.

Priprema fila:

S makom pomešajte nekoliko kašika šećera, dodajte 3-4 kriške putera, vanilu, grožđe i rum. Tu smesu prelijte s malo vrućeg mleka, samo toliko da se mak natopi, ali ne sme da pliva u mleku. Zatim izmiksajte belanca u sneg i lagano ih umešajte u mak.

breakfast 3446297 1280

Mere za fil navedene su tako da možete napuniti svih 5 većih ili 8 manjih štrudli.

Slaganje:

Nakon što su se hlepčići testa digli, uzimajte jedan po jedan i razvaljajte ih na pobrašnjenoj površini u više-manje kvadratni oblik. Ne morate preširoko ni predugačko razvaljati.

Svako razvaljano testo celo premažite filom. Zatim ga rolajte u štrudlu i istovremeno pritiskajte prstima ivicu testa kako vam fil ne bi iscurio. Kada je štrudla nafilovana, možete je i lagano dodatno razvući da bude duža.

poppies 4839317 1280

Premestite je u pleh na papir za pečenje, sve premažite žumancetom i pecite otprilike 30 minuta na 180 C (do zlatnosmeđe boje). Ostavite da se potpuno ohladi, pa secite.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: Pixabay,
Autor: A.D./Zadovoljna.nova.rs