Vešte bakine ruke koje mese testo, ostavljaju ga na toplom čekajući da se udvostruči – često nam je to izgledalo prekomplikovano da i sami napravimo sočnu štrudlu s makom. Ali ovu poslasticu može zaista da napravi svako, uz pravi recept.
Sastojci za testo:
-1 kg glatkog brašna,
-50 g kvasca,
-200 g šećera,
-6 žumanaca,
-150 g putera,
-2-3 kašike ruma,
-prstohvat soli,
-500 ml mleka,
-korica pomorandže ili limuna.
Sastojci za fil:
-700 g maka (sitno mlevenog),
-malo mleka,
-malo putera,
-šećer,
-vanila,
-1 kašika ruma,
-suvo grožđe ili brusnice natopljene u rumu (po želji),
-6 belanaca.
Priprema testa:
Kvasac ostavite da se diže u malo toplog mleka. Za to vreme dobro izmiksajte žumance sa šećerom, rumom i puterom.
U smesu s jajima tada dodajte brašno, koricu pomorandže i dignuti kvasac, pa uz postupno dodavanje mleka, zamesite meko testo. Mesite ga neko vreme, mora se mesiti dok se ne naprave mehurići prilikom mešenja i treba da bude meko (otprilike kao za picu). Možda će vam trebati malo više mleka ili brašna, pripazite samo da testo ostane meko i ne gnjecavo (ali ostaće lepljivo).
Testo ostavite da se diže otprilike sat-dva (u toplom prostoru), dok se ne udvostruči u veličini. Nakon toga podelite ga na 8 ili 5 delova (zavisno od toga koliko makovnjača želite) i oblikujte hlepčiće, pa ih opet ostavite da se dižu na toplom.
Priprema fila:
S makom pomešajte nekoliko kašika šećera, dodajte 3-4 kriške putera, vanilu, grožđe i rum. Tu smesu prelijte s malo vrućeg mleka, samo toliko da se mak natopi, ali ne sme da pliva u mleku. Zatim izmiksajte belanca u sneg i lagano ih umešajte u mak.
Mere za fil navedene su tako da možete napuniti svih 5 većih ili 8 manjih štrudli.
Slaganje:
Nakon što su se hlepčići testa digli, uzimajte jedan po jedan i razvaljajte ih na pobrašnjenoj površini u više-manje kvadratni oblik. Ne morate preširoko ni predugačko razvaljati.
Svako razvaljano testo celo premažite filom. Zatim ga rolajte u štrudlu i istovremeno pritiskajte prstima ivicu testa kako vam fil ne bi iscurio. Kada je štrudla nafilovana, možete je i lagano dodatno razvući da bude duža.
Premestite je u pleh na papir za pečenje, sve premažite žumancetom i pecite otprilike 30 minuta na 180 C (do zlatnosmeđe boje). Ostavite da se potpuno ohladi, pa secite.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: