Kada hoćete da uvredite Bosanca, ponudite mu burek sa sirom. Ova stara izreka je i danas istinita. U najboljem slučaju, izazvaćete svađu. Kažu da je prošle godine jedan nevoljnik u Sarajevu tražio bosanski burek sa sirom. Zaveden je kao žrtva korone.
Šalu na stranu, u Bosni je burek je kralj pita, pita s mesom. Ostale pite dobijaju naziv po glavnom sastojku – sirnica, krompiruša, zeljanica, bundevara. U svim republikama bivše Jugoslavije postoji burek sa sirom, ne i u Bosni.
Kada je u pitanju pravi bosanski burek, recept je jedna od najbolje čuvanih tajna ovih prostora, a mi vam u nastavku prenosimo recept kako da ga napravite.
Sastojci za testo
- 1 kg brašna TIP450
- so
- mlaka voda
Nakon što je umešeno, testo treba da odstoji u plastičnoj kesi najmanje 20 minuta na toplom, a u frižideru i do 2 dana.Sastojci za mesnu smesu
- 1,5 kg junećeg sitno seckanog mesa (može i mlevenog)
- crni luk
- beli luk
- biber
- so
Priprema
Za hrskaviji burek, preliti s malo prokuvane vode. Pitice umotati, a potom premazati uljem ili maslacem. Burek se peče u zagrejanoj rerni na 250°C oko 20 minuta, a potom 5 minuta na dnu rerne, „da se zapeče, piše Luftika.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE I: