Sufle omlet je omlet koji se dobija specifičnim načinom pripreme – tako što se, poput spremanja kora za torte i biskvita, žumanca odvoje od belanaca.
Ako žumanca i belanca umutite odvojeno pre nego što ih spojite u jednu homogenu smjesu i ispečete ih na tiganju, dobićete savršen omlet mekan poput oblaka. Nazivaju ga još i sufle omlet.
Tako ispečen omlet možete napraviti slan, odnosno začiniti ga solju, biberom i drugim začinima, ili pak sladak pa ga začiniti šećerom u prahu, medom ili sličnim zaslađivačem, piše Zadovoljna.
Sastojci za omlet:
5 belanaca
3 žumanca
2 kašike maslaca
začini po želji
Priprema:
Razbijte pet jaja i odvojite žumanca od belanaca. Umutite mikserom belanca u čvrst sneg u jednoj posudi. U drugoj odvojite samo tri žumanca (preostale sačuvajte za neki drugi recept) i penasto ih umutite. Pažljivo umešajte žumanca u sneg od belanaca.
Smesu izlijte na zagrejan tiganj s neprijanjajućim dnom i poklopite. Na umerenoj temperaturi pecite 3 minuta. Otklopite tiganj, podignite špahtlom ivice omleta i ubacite maslac. Vratite poklopac i pecite još 3 minuta. Začinite omlet začinima po želji pa ga preklopite i prebacite na tanjir.
PROČITAJTE I: