Tri godine sam svakog jutra za doručak jela grčki jogurt – evo šta mi se desilo

image 5 1

Prvi put kada sam probala grčki jogurt, pomislila sam da uopšte nema ukus kao dijetalna hrana. To se desilo jednog toplog majskog popodneva, a ja sam ga pomešala sa jagodama. Bilo je to jedno od prvih ispitivanja „režima ishrane“, i sećam se da sam mislila da ta kombinacija i nije tako loša. U toj kremastosti ponovo sam pronašla teksturu sladoleda, ali mi je kiselina od ove verzije bez masti izazvala mučninu, za razliku od slatkih i kremastih, ali zašećerenih jogurta na koje sam navikla.

image 5 2

Danas sam prevazišla to, a čak i nakon završetka dijete, jedem grčki jogurt skoro svakog dana, duže od tri godine. Jer, čak iako se smatra hranom za mršavljenje, grčki jogurt takođe može biti ukusna užina. Mada, mnogi ljudi ga preziru, delom zato što ne znaju njegove različite benefite.

Kao rezultat procesa pretvaranja mleka u jogurt, grčki jogurt se suočava sa još jednim korakom fermentacije i još jednim korakom filtracije u odnosu na obični jogurt, zbog čega je gušći i kremastiji. U stvari, za proizvodnju je potrebno više mleka i ono sadrži manje vode, ali više hranljivih materija. U originalnoj, manje filtriranoj verziji, ceo grčki jogurt ima najviše masti, sadrži oko 9 grama na 100, radi većeg unosa kalorija, ali i jačeg osećaja sitosti tokom vremena (zbog uravnoteženog odnosa masti i proteina), a pored svega toga ima i intezivniji ukus, koji se gubi kako se kalorije smanjuju, odnosno u verzijama 5% ili 2% masti. Grčki jogurt sa 0% masti, iako najpopularniji zbog niskog nivoa kalorija, ima ukus više kao krem sir nego jogurt.

image 5 3

Zanimljivi recepti sa grčkim jogurtom kako bi bio manje kiseo

Grčki jogurt je nastao kao bogata i izuzetno raznovrsna namirnica, zbog čega se mora poznavati, testirati i isprobavati u svim verzijama pre nego što se odluči u kojom meri je dozvoljen u kulinarstvu, da jela ne bi postala previše kisela.

U slatkoj verziji, tradicionalni recept ostaje broj jedan, kako zbog ukusa, tako i zbog jednostavnosti: grčki jogut preliven medom uz nekoliko orašastih plodova predstavlja pravi desert bez previše šećera, ali sa slatkim i prijatnim ukusom. Kombinovanje džema, čokolade i naravno voća svih vrsta, od jagoda i bobičastog voća, do tropskog poput manga i papaje odlična je ideja za dobitnu slatku kombinaciju. Ili pripremite slatki smoothie sa svim pomenutim sastojcima, piše luftika.rs.

image 5 4

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: pixabay,
Autor: K.Marković / Luftika.rs